null Beeld

Kies jij ook altijd de verkeerde rij? Dit is waarom!

Ga je even snel voor een boodschapje naar de winkel, zul je zien dat je net in de rij staat die maar niet opschiet. Hoe kan het toch dat je al-tijd de verkeerde rij kiest?

Susan Dalstra

David Andrews vond het fenomeen van altijd in de verkeerde rij aansluiten zó irritant, dat hij er een heel boek aan wijdde. Als je ook altijd in de rij staat waar net iemand ál z'n muntgeld op de toonbank kwakt of net achter iemand staat die een product heeft zonder barcode waarvoor een medewerker helemaal achter uit het magazijn moet worden opgetrommeld, is het de moeite waard om dit even te lezen.

Tijd ervaren

Volgens David heeft in de langzaamste rij staan alles te maken met hoe we tijd ervaren. Als je de mazzel hebt om in de snelste rij te staan, heb je dat namelijk niet door omdat je druk bent met je boodschappen in- en uitladen. "Onze geest keert zich tegen ons in die situaties. Hoe lang je ook hebt staan wachten, je zult altijd denken dat je in de traagste rij staat", legt hij uit.

LEES OOK: ZO ZAG DE CHAOS VAN BALMAIN VOOR H&M ERUIT

Kansberekening

Verder is het ook domweg een kwestie van kansberekening. Als er 3 kassa's open zijn, heb je maar een kans van 1 op 3 dat je in de snelste rij staat.

Allemaal leuk en aardig, maar het is nog geen oplossing voor dat eeuwige wachten in de rij. Daarom heeft hij ook nog een paar praktische tips:

  • Kies de kassa's aan de linkerkant. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, kiezen ze voor de rechterkassa.
  • Ga voor de rij waar de meeste mannen staan. Mannen hebben minder geduld en zijn sneller geneigd uit een lange rij te stappen.
  • Ga voor de kassa waar je contact kunt betalen. Raar maar waar: die schijnen sneller te gaan dan pinkassa's.
  • De snelkassa voor weinig boodschappen is niet per se de snelste oplossing. Let niet op het aantal artikelen, maar het aantal mensen in de rij.

LEES OOK:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Gezinsvlogger Christien doet de wekelijkse boodschappen en dat gaat minder soepel dan gedacht.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden