null Beeld

Kijkers ‘Beau’ enorm geraakt door situatie verstandelijk beperkte Jan (32)

Donderdagavond was de licht verstandelijk beperkte Jan (32) samen met begeleider Kees (71) te gast bij Beau. Kijkers van het programma zijn ontroerd door de verdrietige situatie rondom Jan.

Kim van Weering

Kees den Oudendammer is gepensioneerd, maar verzorgt al jaren de financiën van Jan. Eerder deze week stuurde hij een brief naar de Volkskrant. Zijn boodschap werd overal in het land opgepakt. Jan werkt namelijk al 12,5 jaar naar grote tevredenheid bij een supermarkt tegen een aangepast loon. Bij zo'n mooi jubileum hoort een extraatje in geld, maar helaas houdt het UWV dat extra beetje geld weer in op Jans uitkering. "Weg is je verlangen om iets extra's te kunnen doen wat je inkomen normaal niet toelaat", schreef een verdrietige Kees in zijn brief.

Donaties

Nadat de brief van Kees in de krant werd gepubliceerd, namen wildvreemden contact met hem op om iets voor Jan te doen. Twitteraar Sywert van Lienden pikte het bericht van Kees ook op en besloot een doneeractie voor Jan op te zetten. Dat geld mag Jan wél houden, want het UWV trekt giften niet af van een Wajong-uitkering. Na de tweet van Sywert hebben maar liefst 1600 mensen een gift toegezegd.

Nooit iets nieuws

Naast donaties in geld hebben veel mensen ook laten weten dat ze een product willen schenken aan Jan. "Hij heeft al een telefoon gekregen van een ondernemer en VIP-kaarten voor Amstel Live. En de NS heeft treingek Jan uitgenodigd voor de laatste rit van een bepaald model trein. Ook een nieuwe laptop zit er waarschijnlijk wel in. De oude is helemaal af. Jan heeft het niet breed en nooit plezier van iets nieuws. Nu eindelijk wel", vertelt een ontroerde Kees.

Kees legt uit dat het nooit zijn intentie was om geld voor Jan in te zamelen. "Ik wilde duidelijk maken dat sommige mensen veel meer hebben dan anderen." Kijkers van Beau zijn geraakt door de situatie rondom Jan en vinden zowel Jan als Kees echte helden:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: RTL

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden