null Beeld

Kijkers ‘Beau five days inside’ gegrepen door heftige verhalen in Kenia

In de speciale aflevering van van Beau five days inside dinsdagavond zien we dat Beau in samenwerking met het Aidsfonds langsgaat bij een groep homoseksuele sekswerkers in Kenia. 

Demi Schoenmakers

Dat zorgt voor een hoop aangrijpende verhalen. De kijkers thuis zitten met tranen in hun ogen te kijken. En ook voor Beau zelf wordt het af en toe teveel.

Hiv-positief

Kenia is een land waar maar liefst 1,6 miljoen mensen hiv hebben. Daar komen elk jaar ongeveer 71.000 nieuwe infecties bij. Velen daarvan zijn homoseksuele mannen en sekswerkers. Maar homoseksualiteit en prostitutie is verboden is in Kenia en daarom durven deze mannen niet naar het ziekenhuis.

Safehouse

Beau verblijft vijf dagen in de kliniek van HOYMAS. Hier kunnen deze mensen met elkaar zijn, getest worden op ziektes en medicatie krijgen. Ook hebben ze daar een safehouse: een veilige plek waar homoseksuele sekswerkers geen slachtoffer kunnen worden van geweld en veilig kunnen overnachten nadat ze zijn behandeld voor seksgerelateerde ziektes.

Risico's

Beau slaapt bij deze mensen in huis en hij geeft toe dat hij dat best heftig vindt. "Het klinkt misschien kinderachtig", zegt hij. "Maar ik zit gewoon in een huis met 8 hiv-positieve mannen. Waarvan er enkelen niet kunnen eten omdat ze net zijn geopereerd aan hun genitale wratten." Vooral met naar de wc gaan heeft hij het moeilijk. "Ik kan echt alles hebben, maar ik vind dat echt wel een risico dat ik ook op zo'n wc moet zitten." Op een gegeven moment durft hij het niet meer aan en belt hij zijn crew om hen in te lichten. Zij zijn duidelijk en vinden dat Beau daar weg moet. Toch wil hij het nog een nachtje proberen.

Nederlaag

De kijkers zien de struggles waar Beau mee zit en begrijpen hem volkomen. Toch vinden ze het wel hartstikke knap dat hij ondanks zijn angsten gewoon doorzet. Uiteindelijk besluit Beau om het safehouse te verlaten, al vindt hij dat wel als een nederlaag voelen. Hij was graag doorgegaan met het draaien van zijn programma.

Dood

Beau heeft veel aangrijpende verhalen gehoord. Zo vertelt Samuel, een van de homoseksuele sekswerkers, dat hij nooit meer zijn familie zou kunnen zien. "Als ik mijn familie weer zou zien, dan zou dat mijn dood worden." Toen de familie van Samuel erachter kwam dat hij homo was, begonnen ze hem zwart te maken. Ze zeiden zelfs dat hij maar zelfmoord moest plegen. Samuel ging het huis uit, belandde op straat en ging als sekswerker werken. "Hartverscheurend", vinden kijkers het verhaal van Samuel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beau five days inside, RTL Boulevard, Twitter. Beeld: ANP, Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden