Femke Halsema Beeld Screenshot NPO/College Tour
Femke HalsemaBeeld Screenshot NPO/College Tour

College tour

Kijkers 'College tour' geroerd door emotionele Femke Halsema

Een open houding, af en toe met tranen in de ogen of met een brede lach: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, sloot dinsdagavond als eerste vrouwelijke burgermeester aan bij Twan Huys’ College tour. De kijkers waren erg van haar gecharmeerd toen ze vertelde over haar zoon en de mentale uitdagingen van haar werk.

Mirna WiggersScreenshot NPO/College Tour

Twee jaar terug kreeg Femke het vuur aan de schenen gelegd toen De Telegraaf naar buiten bracht dat haar zoon gearresteerd werd met een nepwapen. Zij nam het toen gelijk voor hem op in een brief aan alle Amsterdammers. “Mijn vijftienjarige zoon werd met een vals verwijt op drie pagina’s in De Telegraaf heel zwaar beschadigd. Ik kon dat niet laten gebeuren”, zegt ze in het openhartige interview dinsdagavond.

“Ik heb die nacht een brief geschreven omdat ik dacht: mijn zoon zal weten dat ik hem verdedigd heb”, vertelt Femke met tranen in haar ogen. “De inwoners van Amsterdam moeten weten dat ik nooit, maar dan ook nooit, mijn functie zou misbruiken om mijn kinderen te bevoordelen.”

Mentale gezondheid

In haar functie krijgt Femke regelmatig te maken met haat en afkeer. Een student in de zaal van Theater Carré, het toneel van het programma, vraagt haar hoe ze voor haar mentale gezondheid zorgt. Femke antwoordt gelijk openhartig dat zij ook weleens met professionals praat over wat ze meemaakt en wat haar bezig houdt. “Ik vind daar niks beschamends aan.”

“Ik vind het bij mijn verantwoordelijkheid horen, want niemand heeft iets aan een bestuurder die alsmaar met zichzelf in de weer is. Natuurlijk praat je af en toe met derden, een coach of een psycholoog, soms vind ik dat ik er te weinig tijd voor maak, dan ben ik veel te druk, maar het is belangrijk om af en toe schoon schip te maken zodat je door kunt.”

Koffie halen

Femke haalt aan dat zij het gevoel heeft harder te moeten werken dan mannen in haar functie. “Vrouwen moeten harder werken en vrouwen moeten meer hun best doen. Daar hoort een dooddoener bij: het leven is ook niet eerlijk”, zegt ze. “Ik ben in de loop van mijn loopbaan mannen tegengekomen waarvan ik dacht: als je een vrouw was geweest, dan had je alleen koffie mogen brengen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, Het Parool, Linda.nl. Beeld: College tour.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden