Nurse standing by elderly woman sitting on wheelchair. Caregiver and disabled senior female are looking through window. They are in bedroom. Beeld Getty Images
Nurse standing by elderly woman sitting on wheelchair. Caregiver and disabled senior female are looking through window. They are in bedroom.Beeld Getty Images

Op televisie

Kijkers diep geraakt door schrijnende verhalen over dementie in ‘Herinneringen voor het leven’

Woensdagavond wist presentatrice Dionne Stax de kijkers te raken met een ontroerend programma. In ‘Herinneringen voor het leven - stop dementie’ vertellen (bekende) mensen over dierbaren met dementie.

Eva BredaGetty Images

En dat emotioneerde de kijkers enorm.

Patty Brard: “Een zware weg”

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. En dat betekent dat ze niet enkel (een deel van) hun herinneringen verliezen, maar ook (een deel van) zichzelf. Dat weet ook Patty Brard, die onlangs haar moeder verloor aan dementie. “Als ik aan mijn moeder terugdenk, dan denk ik aan die ene keer dat ik nog heel klein was en ik naast haar zat in de kinderstoel. Zij voerde mij stukjes brood, omdat kleine Patty slecht at”, vertelt ze daarover. “In de laatste dagen dat mijn moeder leefde, voerde ik haar. En ik was ook zo blij met elk hapje dat ze binnenhield.” Patty noemt het afscheid van haar moeder 'een zware weg'.

Dementie en hallucinaties

Ook Margo weet hoe vreselijk de ziekte kan zijn. Haar moeder Anneke lijdt aan Lewy Body-dementie. Deze vorm van dementie kenmerkt zich vaak door hallucinaties. Zo ook bij Anneke. “Soms zijn er momenten dat haar benen worden afgesneden en dat ze dat voelt en ervaart. Ze ziet de meest vreselijke dingen, die wij niet zien”, legt haar dochter Margo uit.

Dat ze kinderen en kleinkinderen heeft, weet Anneke allang niet meer. En ook de ‘zachte, lieve en sportieve vrouw’ die ze volgens haar kinderen was, is verdwenen. Die kant wordt gemist door Margo. “Mijn moeder is mijn moeder niet meer. Die vrouw is gewoon helemaal weg. Die verandering dat ze niet meer zichzelf is, dat is gewoon verschrikkelijk. En dat het alleen maar erger wordt.”

Diepe indruk

De verhalen in het programma maken diepe indruk op de kijkers. Op Twitter wordt dan ook opgeroepen om donateur te worden van stichting Alzheimer Nederland. Ook laten de kijkers weten hoe diep ze geraakt zijn door het programma en delen ze hun eigen ervaringen met dementie op Twitter.

Bij dementie kan het voelen alsof je iemand verliest, terwijl deze persoon nog wel leeft. Rouwdeskundige Daan legt uit op welke manier er sprake is van rouw bij dementie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden