null Beeld

Kijkers diep onder de indruk van bijzonder verhaal arts in ‘De Reünie’

Deze week stond in NPO-programma 'De Reünie  het verhaal van Abdelali Bentohami centraal; een Nederlandse arts die in Marokko arme kinderen helpt.

Chanan Foppen

Als de vijfjarige Abdelali met zijn vader door een Marokkaans dorp loopt en voor het ziekenhuis rijen mensen ziet staan, vraagt hij zijn vader wat ze daar doen. 'Wachten op medische hulp', is zijn antwoord. Dat is het moment dat Abdelali besluit chirurg te worden. Helpen wordt zijn jongensdroom. En zo geschiedde. Inmiddels is Abdelali arts en in zijn vrije tijd helpt hij de mensen daar.

Verantwoordelijkheid

De arts heeft inmiddels twee privéklinieken in Nederland, maar tijdens zijn vakanties werkt hij ook voor zijn stichting ‘Santé pour tous’. Met deze stichting probeert hij zoveel mogelijk geld in te zamelen zodat hij operaties kan uitvoeren bij mensen die hier geen geld voor hebben: "In Marokko komen sommige patiënten nooit aan de beurt."

Reünie

Een grote verantwoordelijkheid, want zij vestigen vaak hun laatste hoop op de arts. “Dat geeft ook veel voldoening en is de reden waarom ik dit werk met zoveel liefde en passie kan doen.” Samen met presentator Jan Kooijman ging Abdelali naar Marokko om een van zijn patiënten op te zoeken. Dat werd een reünie ín De Reünie, met Youssef. Hij was als baby ernstig ziek, maar dankzij een hartoperatie van Abdelali, is hij inmiddels een gezonde kleuter. Hun weerzien zorgde op Twitter voor veel lof voor de arts:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: KRO-NCRV.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden