Janny en André in Denkend aan Holland Beeld Omroep Max/Roland J Reinders
Janny en André in Denkend aan HollandBeeld Omroep Max/Roland J Reinders

Kijkers dolblij met nieuw seizoen ‘Denkend aan Holland’: “Heerlijke televisie”

Zet André van Duin, Janny van der Heijden en haar teckel Nhaan op een boot, laat ze Nederland ontdekken en je hebt de perfecte avond slow tv. Ruim 1,5 miljoen kijkers genoten maandagavond van de eerste aflevering van Denkend aan Holland, “Een gewoon programma, met gewone mensen en gewone dingen.”

Kijkcijferkanon

Terug van weggeweest is het drietal André, Janny en teckel Nhaan. Met een mooie, nieuwe boot verkennen ze de komende weken Nederland vanaf het water. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bijt het trio de spits af in de Zaanstreek. Vanaf het IJ in Amsterdam varen ze via Zaandam, West-Knollendam naar De Woude, een klein eilandje in het Alkmaardermeer.

Pollux

Janny klautert als eerste aan boord, het hondje komt achter haar aan. Dan stapt André voor het eerst aan boord van de nieuwe boot, genaamd de Pollux. “Je hebt er zelfs een stoeltje bij dit jaar”, lacht Janny hem toe. Het duo vaart de haven van Amsterdam uit.

Koffie

Janny is verantwoordelijk voor de koek en zopie, maar van een leien dakje gaat dat niet. Terwijl ze zonder koffiezetapparaat (“Alle apparaten die ze tot nu toe gebruikte aan boord, gingen stuk”, aldus André) een bakkie pleur probeert te zetten, houdt André zijn hart al vast. Zal het dit jaar wel te drinken zijn?

Janny komt boven met de koffie. “Nou, ik weet het niet hoor Jan, hij is wel erg donker”, zegt André argwanend. Hij neemt een slok, zijn gezicht vertrekt en vraagt: “Heb je misschien ook wat melk?” Janny weet genoeg, volgende keer beter.

Mast gemist

André, in het bezit van een vaarbewijs, zorgt ervoor dat de tocht vlekkeloos verloopt. Althans, dat probeert hij. Maar al bij een van de eerste sluizen gaat het mis. Terwijl het publiek kijkt naar een heerlijk koetjes en kalfjes-gesprek tussen André en Janny, klinkt er ineens kabaal. “Ohhh ja, dat was de mast. Die hadden we natuurlijk even naar beneden moeten doen. Tja, die ligt er nu af”, zegt André droog. Janny komt niet meer bij: “God, wat erg dit!”

Worsten draaien

Na een check (de mast mist de punt) gaat de tocht verder. Een eindje verderop meren André en Janny aan voor de eerste activiteit: ze gaan Zaanse Spaanse worst maken. Janny kijkt daar toch even gek van op, want waarom is worst uit de Zaanstreek Spaans? “Dat zit hem in de kruiderij”, legt de fabrieksmedewerker uit. “In de jaren 70 kwam er een Spanjaard naar Nederland, maar na een tijdje mistte hij zijn chorizo. Hij liet de kruiden uit Spanje komen en begon zijn eigen Spaanse worst te maken. En dat is hoe we het nog steeds doen hier.”

Waterfietsen

Nadat Janny en André zelf wat worsten hebben gedraaid en avondeten aan boord hebben genuttigd, is het de volgende dag tijd voor een nieuw avontuur. Ze zetten de tocht voort naar walvisvaardersdorp De Rijp, waar ze vanwege de smalle en ondiepe wateren niet verder kunnen per boot. Het duo stapt over op ‘fiets-sups’. Nhaan blijft voor de zekerheid aan wal. Het is even spannend, maar na wat opstartissues zijn Janny en André op weg naar de volgende activiteit: schapen scheren.

Schapen scheren

Nadat de herder de schapen bij elkaar heeft gedreven en heeft voorgedaan hoe het scheren werkt, kibbelt het duo wat af over de scheerkwaliteiten van de ander. “Je moet lange halen maken André, anders gaat het niet goed.” “Doe het anders zelf even, miep. Wel goed op de huid drukken, hè? Anders blijft het zitten.”

Bitterballen

Ze 'fietsen’ terug naar de boot en varen verder. De laatste stop is het eilandje De Woude in het Alkmaardermeer. Ze eindigen daar traditioneel met een schaal bitterballen op het terras. André verbrandt zijn mond, Janny vertelt wat ze volgende week gaan doen en ze sluiten af met: "Proost hé, op het nieuwe seizoen!”

Reacties

De kijkers kunnen hun geluk niet op. Op Twitter regent het reacties van tevreden, ontspannen kijkers:

Bron: Omroep MAX/Denkend aan Holland, Twitter.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden