null Beeld ANP
Beeld ANP

Kijkers ‘DWDD’ en ‘Pauw’ diep geraakt door verhalen afstandsmoeders

Een nachtmerrie voor elke moeder: onder dwang je kind moeten afstaan. Voor duizenden ongehuwde vrouwen was dit tussen 1956 en 1984 de realiteit. In DWDD en Pauw doen verschillende afstandsmoeders hun verhaal. 

Demi SchoenmakersANP

En deze heftige en verdrietige verhalen komen hard aan bij de kijkers thuis.

Ongehuwd

Naar schatting hebben tussen 1956 en 1984 duizenden ongehuwde vrouwen onder druk afstand moeten doen van hun kind. De overheid doet daarom tot eind 2020 onderzoek naar de situaties van afstandsouders, afstandskinderen en adoptieouders in die periode. Op 1 oktober opende het ministerie van Justitie en Veiligheid het meldpunt ‘Afstand en Adoptie’ als onderdeel van een groot onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adoptie. Deze maand hebben al meer dan 150 deelnemers zich daar gemeld.

Tiener

In zowel De wereld draait door als Pauw kwamen dinsdagavond afstandsmoeders aan het woord om hun hun verhaal te doen. Zo vertelt Anneke van Lingen in DWDD over haar gedwongen adoptie. Ze was 18 jaar toen ze zwanger raakte en omdat ze ongehuwd was, moest ze haar baby verplicht afstaan. "Ik heb het kind even horen huilen, maar daarna is het weggenomen", legt Anneke geëmotioneerd uit. Daarna is het kindje ter adoptie aan andere ouders gegeven.

Afgepakt

Eugénie Smits van Waesberghe vertelt in Pauw de andere kant van het verhaal. Zij werd als baby gedwongen afgestaan door haar moeder. Terwijl haar altijd werd verteld dat haar moeder niet goed voor haar kon zorgen en haar daarom ter adoptie had afgestaan. "Dan diskwalificeer je die moeder", zegt Eugénie tegen Jeroen Pauw. "Dan ga je als kind denken: 'Nou, die moeder van mij... daar zal wel iets niet aan sporen, want die heeft mij afgestaan.' Maar mijn moeder heeft mij helemaal niet afgestaan. Ik ben afgepakt."

Moedig

Stuk voor stuk heftige verhalen die de kijkers erg raken. Op Twitter laten veel kijkers weten van slag te zijn door de verhalen van onder andere Anneke en Eugénie. "Soms is de werkelijkheid harder en absurder dan de fictie van romans" en "Kippenvel! Moedig van deze afstandsmoeders om hun verhaal te vertellen. Veel sterkte", schrijven kijkers op Twitter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: DWDD, Pauw, Twitter. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden