null Beeld

Kijkers finale ‘Heel Holland bakt’ bovenal vol lof over André van Duin

Het was een zenuwslopende finale, maar nu is dan eindelijk bekend welke taartenbakker zich de winnaar van het achtste seizoen van Heel Holland bakt mag noemen. Maar de kijkers hadden vooral lof voor presentator André van Duin (73). 

Demi Schoenmakers

Na twee finaleproeven gaat Elizabeth er uiteindelijk met de winst vandoor. Thijs en Eric eindigen hiermee gezamenlijk op de tweede plek.

Kraam vol baksels

In de finale beginnen de bakkers met de technische ronde en bakken ze een zogenoemd 'gebakje met een dakje'. Daarna gaan ze aan de slag met het spektakelstuk. Het spektakelstuk in deze finale bestaat niet uit één, niet uit twee, maar uit maar liefst 55 onderdelen, die ze uitstallen in hun eigen kraampje. Ze maken achttien identieke luxe eclairs, een spiegeltaart, twaalf hartige koekjes, acht bladerdeeg gebakjes, vijftien petit crèmes en een showstuk van nougatine. Hiervoor krijgen de bakkers acht uur de tijd.

Heel veel proeven

En dan het proeven... Een flinke klus, want juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven moeten natuurlijk álles proeven. En dat zijn maar liefst 165 baksels. André van Duin kan het niet laten ook af en toe mee te snoepen. Niet veel later worden de baksels ook gepresenteerd aan - ivm corona - een select groepje vrienden, familie en oud-kandidaten. Zij zijn allemaal hartstikke enthousiast. Toch is het aan de jury om de knoop door te hakken.

Vanwege haar goede baktechnieken en hulpvaardigheid richting haar medekandidaten, hebben Janny en Robèrt gekozen voor Elizabeth als 'Beste Thuisbakker 2020/2021'.

Passie voor bakken

De van oorsprong Arubaanse winnares is door het dolle heen. Ze schreeuwt en juicht van blijdschap. "Ik heb helemaal niet het gevoel gehad dat het een competitie was met de andere bakkers. Ik ben al die weken dicht bij mezelf gebleven en probeerde vooral met liefde en passie te bakken", laat ze in een reactie op de HHB-site weten. Elizabeth bakt graag voor haar gezin, maar ook voor collega’s in het ziekenhuis waar ze als verpleegkundige werkt. De afgelopen weken heeft ze het beste van zichzelf laten zien met haar kleurrijke en uitbundige creaties.

Alle lof voor André

Op Twitter zijn de kijkers heel blij voor Elizabeth. Ze gunnen het haar van harte, want door haar goede baktechnieken en betrokkenheid verdiende ze de winst. En tóch twitteren de kijkers meer over André van Duin.

Tijdens de opnames van het immens populaire programma ging het niet zo goed met André. Hij verloor zijn partner een paar maanden eerder aan kanker en kreeg tijdens de opnames van Heel Holland Bakt ook zelf de diagnose darmkanker. Kijkers vinden het daarom extra knap dat hij zo vrolijk was.

Zo schrijft iemand op Twitter: "De echte winnaar is toch André van Duin?" Een ander laat weten: "Een rotjaar gehad, zelf ziek geweest, 'gewoon' gepresenteerd en voor zó veel vreugde gezorgd. Mag André van Duin een standbeeld?"

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Heel Holland bakt, Twitter. Beeld: Omroep Max

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden