null Beeld

Kijkers hebben kritiek op ‘Verslaafd’-aflevering met jonge vader

Dinsdagavond zagen de kijkers van Verslaafd hoe een jonge vader van 33 al jaren zijn alcohol-, cocaïne- en gokverslaving niet in de hand kreeg. Totdat hij vier weken werd opgenomen in een kliniek. En daar hadden de kijkers nogal wat kritiek op.

Online redactie Libelle

Andrew groeide op met een moeder die alcoholverslaafd was. Ook hij raakte op jonge leeftijd verslaafd. Op de middelbare school komt hij in aanraking met alcohol, cocaïne en gokken. Toch kent Andrew ook betere periodes. In één daarvan komt hij zijn vriendin tegen, Ineke. Aan haar vertelde hij dat hij al een jaar clean was. "Hij voelde als de man van mijn dromen", zegt Ineke daarover.

'Grens bereikt'

Het stel krijgt een dochtertje, maar de verslavingen van Andrew spelen regelmatig op. Hij snuift één à twee gram cocaïne en drinkt een krat bier per dag. Ook gokt hij regelmatig honderden euro's weg. Zijn verslavingen zorgen er dan ook voor dat het geld van het gezin er doorheen gejaagd wordt. Vriendin Ineke kan het niet langer aan. "Mijn grens is nu bereikt, omdat ik op ben. Ik ben leeg." En dus trekt ze aan de bel bij Rtl-programma Verslaafd.

Opname

Er komt een interventie waarin Ineke emotioneel aan Andrew vertelt hoe ze erin staat. "Ik ben je vriendin, niet je moeder", zegt ze daarin. Ze geeft hem de keuze om naar een afkickkliniek te gaan of bij haar weg te gaan. Andrew voelt 'schaamte' en 'schuld' en weet dat hij voor de eerste optie moet gaan. En hij vertrekt voor vier weken naar een kliniek.

Afgekickt

Een paar maanden later komt het team van Verslaafd weer terug bij Andrew en Ineke. Ze doen een alcohol- en drugstest om te kijken of Andrew echt van de verdovende middelen af heeft kunnen blijven na zijn opname. "Het resultaat is negatief, dus je hebt niet gebruikt", zegt presentator Ewout Genemans over de uitslag. Andrews gokverslaving lijkt nog niet weg te zijn. Hij heeft een aantal terugvallen, maar geeft aan dat hij aan zichzelf zal blijven werken. "Ik hoop op een mooie toekomst."

Kritiek

Een succesverhaal, zo lijkt het. En juist daarom zijn de kijkers op Twitter behoorlijk kritisch. Een man die 16 jaar verslaafd is geweest, is volgens veel kijkers niet zomaar te genezen met vier weken opname. Daarbij vinden de kijkers het respectloos hoe er wordt omgegaan met de deelnemer. Zo is aan het einde van de aflevering te zien hoe Andrew, afgekickt en wel, door het gangpad met drank loopt in de supermarkt. Veel kijkers vinden dat het programma sensatie zoekt door dit zo te filmen.

Roken is ook een verslaving. Wil je daarmee stoppen? Dokter Rutger geeft je een aantal tips.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter. Beeld: Rtl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden