Jeoffrey Hoogland Martin H. Beeld Screenshot Op1
Jeoffrey Hoogland Martin H.Beeld Screenshot Op1

Kijkers liggen dubbel om blunder in ‘Op1'

Schrijver Vico Olling en de zoon van Martin H. schoven dinsdagavond bij Op1 aan tafel om over de biografie van de in 2004 geliquideerde oud-politieman Martin H. te vertellen. Een kleine blunder zorgde voor hilariteit op Twitter.

Demi SchoenmakersScreenshot Op1

Deze maand is het precies dertig jaar geleden dat de beruchte Amsterdamse drugsbaron Klaas Bruinsma op een parkeerplaats bij het Hilton Amsterdam werd vermoord. Oud-politieagent Martin H. is voor deze moord opgepakt en veroordeeld en staat sindsdien symbool voor corruptie binnen de politie. Vico Olling schreef er een boek over en sprak daarvoor onder andere met de zoon van Martin, Jeoffrey Hoogland. Dinsdagavond waren ze samen te gast bij Op1.

Klaas Bruinsma

Zoon Jeoffrey was aanwezig omdat hij vindt dat zijn vader dit boek verdient. “Hij is neergezet als moordenaar en daar ben ik het niet mee eens”, zei hij tegen presentatoren Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink.

Hoogland was werkzaam bij de Amsterdamse politie, maar werd in 1984 ontslagen wegens wangedrag. Daarna zou hij zich aan hebben gesloten bij de Joegoslavische maffia en regelmatig cocaïne gebruiken. In 1991 zou hij Klaas Bruinsma dood hebben geschoten. Martin H. ontkende alles, maar de rechter veroordeelde hem toch. Hij moest twintig jaar de cel in, en toen hij in 2004 naar buiten kwam, schoot iemand hem op straat dood.

Onschuld

Jeoffrey gelooft nog altijd in zijn onschuld en legde in de talkshow uit dat hij zijn vader op een hele andere manier kent. Bovendien vindt hij dat zijn vader een oneerlijk proces heeft gehad. “Als je kijkt naar het hele verhaal, dan kom je erachter dat er heel slecht onderzoek is gedaan.” Interessant, maar de kijkers hadden het op Twitter over iets heel anders.

Eerste letter

Normaal gesproken worden namen van verdachten en criminelen niet bekendgemaakt. Om aan te duiden om wie het gaat, gebruiken de media slechts de eerste letter van de betreffende achternaam. Alleen gaat dat wat lastig als een familielid met hoogstwaarschijnlijk dezelfde achternaam als gast bij een talkshow aanschuift. Je kunt diegene natuurlijk niet ook met slechts de eerste letter van zijn achternaam benoemen, aangezien hij dan zelf ook verdacht lijkt.

Blunder

Op Twitter raken kijkers niet uitgepraat over de‘blunder’ van Op1 om de achternaam van Martin H. weg te geven middels de achternaam van een tafelgast. Het ene na het andere grapje werd dan ook ingekopt. “Niemand weet, niemand weet... dat ik Repelsteeltje heet” en “Goed dat de identiteit van Martin H. beschermd wordt”, klinkt het op Twitter. Bij Op1 hadden ze het zelf ook door. Daarom werd ‘Martin H.’ later aangepast naar ‘Martin Hoogland’.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Op1, Twitter.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden