null Beeld

Kijkers onder de indruk van heftige laatste aflevering ‘Helden van Het Máxima’

De heftige docuserie Helden van Het Máxima geeft een unieke inkijk achter de schermen van dit nieuwe kinderziekenhuis. In deze laatste aflevering wordt pijnlijk duidelijk dat nog altijd een kwart van de kinderen in het oncologiecentrum niet geneest. En dat raakt de kijkers thuis diep.

Demi Schoenmakers

Uniek kijkje

Maar liefst 600 kinderen krijgen per jaar de diagnose kanker. Om deze kinderen de beste zorg te bieden, bestaat het Prinses Máxima Centrum. De serie volgt de medewerkers van dit speciale ziekenhuis een jaar lang. Van verpleegkundige tot directeur: zij staan dag en nacht paraat voor kinderen met kanker en maken daarmee het verschil tussen leven en dood.

Afscheid nemen

In de laatste aflevering Op leven en dood zien we verpleegkundige Arno en verpleegkundig specialist Kim, die alles opzij zetten om zieke kinderen de beste kwaliteit van leven te geven. Ze geven troost aan hen en hun ouders, maar moeten achter de schermen ook hun eigen verdriet een plekje geven wanneer patiënten komen te overlijden. Dat is soms zelfs een reden om eerder terug te komen van vakantie.

Echte helden

Kijkers hebben het ontzettend te doen met de patiëntjes. Ze vinden het verschrikkelijk om de kinderen zo te zien lijden. Maar ze hebben ook heel veel respect voor de verpleegkundigen en artsen. "Man, man, man. Met recht helden, die helden van Het Máxima. Zoveel zieke kinderen, zoveel kinderen die het helaas ook niet halen. Verdriet, pijn, angst, wanhoop. Maar gelukkig ook mooie moment: patiënten die weer beter worden, die een toekomst hebben" en "Pfff, dat is wel heftig hoor... wat een respect voor de mensen in de zorg", schrijven kijkers op Twitter.

Je kunt de intense driedelige docuserie 'Helden van het Máxima' via NPO Start helemaal terugkijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Helden van Het Máxima. Beeld: AVROTROS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden