null Beeld

Kijkers onder de indruk van kersttoespraak koning Willem-Alexander

Net als de afgelopen jaren houdt koning Willem-Alexander traditiegetrouw ook dit jaar zijn kersttoespraak op Eerste Kerstdag. In deze toespraak blikt hij terug op afgelopen jaar én kijkt hij naar het nieuwe jaar. 

Online redactie Libelle

Dit jaar sprak de koning het volk toe vanuit de Chinese Zaal van paleis Huis ten Bosch. De kersttoespraak stond uiteraard grotendeels in het teken van het coronavirus. Zo stond Willem-Alexander stil bij de mensen die zich niet thuis voelen bij "de muurvaste standpunten". Het is niet gek als je soms twijfelt of je mening verandert. "Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden."

Liefdevol

Ook legde de koning uit dat er in deze vrije samenleving ruimte moet zijn voor nuance. "Ironie en zelfrelativering zijn altijd het beste medicijn bij een opgekropt gemoed." Maar het heeft geen zin om elkaar te gaan haten. "Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid." Ook wees hij op het belang van vergeving, juist in deze tijd.

Gevolgen corona

De koning begon de kersttoespraak met herinneringen over ontmoetingen die hij had met het zorgpersoneel en andere personen die direct de gevolgen van de coronacrisis voelen. "Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is. Mensen met een droom die geknapt is. Ondernemers die hun gezonde bedrijf zien kapseizen. Mensen die zich eenzaam voelen en niet weten waar ze het zoeken moeten."

Hij gaf toe de huidige situatie vervelend te vinden, helemaal omdat kerst een feest is van samenzijn. "Aan het einde van een zwaar jaar is dit niet het Kerstfeest waarop we hadden gehoopt", zei de koning. "In huiskamers overal in Nederland blijven stoelen leeg, terwijl we maar al te graag extra stoelen hadden aangesleept."

Waardevolle toespraak

Kijkers noemen het een waardevolle en rake kersttoespraak. Voor velen komen zijn woorden extra dichtbij omdat ze het afgelopen jaar veel hebben meegemaakt vanwege het coronavirus. Zo schrijft iemand op Twitter: "De koning heeft oog voor wat corona met de samenleving en mensen doet."

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Koninklijk huis. Beeld: RVD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden