null Beeld

Kijkers onder indruk van eerste aflevering van ‘Five days inside’ met Natasja Froger

Het nieuwe seizoen van ‘Five days inside’ is heftig begonnen. Natasja Froger (54) was de eerste die het stokje mocht overnemen van Beau van Erven Dorens (49) en liep een week mee in Kloosterhoeve, een inrichting waar Huntington-patiënten verblijven.

Erandi Godinez

De emoties lopen al meteen hoog op als de presentatrice de ‘Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag’ op een muur in de inrichting ziet staan.

“Gatver, wat is dit een oneerlijke rotziekte”

“Deze lijfspreuk zou iedereen moeten hebben”, aldus Natasja. “Zeik niet over wat je niet hebt, maar wees gewoon eens blij met wat je wel hebt. Dat je gewoon een lijf hebt dat het gewoon doet. Gatver, wat is dit een oneerlijke rotziekte (...) Want zo weinig mensen, inclusief mijzelf, weten van Huntington. En het roeit gewoon hele families uit.”

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening die zorgt voor ernstige motorische symptomen, verstandelijke achteruitgang en psychiatrische problemen. Kinderen van de dragers van het gen hebben ook nog eens 50 procent kans om het ook te krijgen. Dat er in de aflevering twee broers en twee zussen te zien zijn, is dan ook niet toevallig.

Moeilijk afscheid

Vooral bij het afscheid heeft Natasja het moeilijk. “Ik weet even niet wat ik zeggen moet,” zo stamelt de presentatrice. “En dat heb ik niet zo snel. Jeetje, wat heb ik veel meegemaakt in deze week. Wat gaat dit ver door en wat realiseer je je niet, er zijn natuurlijk meer ziektes, maar deze ziekte pakt hele families en erger nog: vaagt hele families weg. Er is zoveel ellende in dit pand, maar ook heel veel liefde. Daar troost ik me mee.”

Reacties Twitter

Ook de kijkers van het programma zijn erg onder de indruk van de aflevering. Op Twitter wordt enthousiast én ontroerd gereageerd:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL 4, Twitter. Beeld: ANP/RTL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden