NPO Beeld NPO
NPOBeeld NPO

Kijkers ‘Onze boerderij’ geraakt door kweker Lennart: “We zagen de kas als een domino instorten”

Als boer ben je van allerlei factoren afhankelijk. De oogst hangt samen met veel dingen die je niet direct in de hand hebt, zoals het weer. Daar weet orchideeënkweker Lennart alles van. Hij verloor een groot deel van zijn bloemen door plotselinge zware sneeuwval. In Onze boerderij doet hij zondagavond zijn aangrijpende verhaal.

Anne-Flore MullerNPO

De tweede aflevering van Yvon Jaspers’ programma grijpt de kijker flink aan.

Orchideeënkweker Lennart

In Onze boerderij bezoekt Yvon Jaspers boeren die meededen aan de seizoenen van Boer zoekt vrouw en andere Nederlandse boeren. Ditmaal spreekt ze onder andere orchideeënkweker Lennart, die duizenden euro’s schade opliep door het veranderlijke Nederlandse winterweer vorig jaar.

Plotselinge sneeuwval

Door sneeuw stortte een van de kassen van boer Lennart volledig in. De materiële schade was groot, maar het allergrootste probleem was dat de planten het niet overleefden. Lennart blikt terug op de nare dag: “Op zondag ging het sneeuwen, alle sneeuw op de hoge kas waaide op de lage kas en dat bleef maar doorgaan. In de namiddag lag er meer dan een meter sneeuw op de kas, en dat hadden we niet verwacht”, begint hij.

Ingestort

Pas toen hij dit zag gebeuren, besefte hij dat de gevolgen van de zware sneeuwval weleens groot konden zijn. “Langzaam zagen we het dak van de kas inzakken. Het zakte als een domino in elkaar, alle sneeuw lag over mijn bloemen”, aldus boer Lennart.

Grote schade

De schade is groot. “De takken waren klaar om geoogst te worden, dat kan maar eens per jaar. En echt precies op het moment dat we konden oogsten ging het fout, we hebben dus echt een jaar voor niets gewacht.”

Opeenstapeling van problemen

Vele duizenden euro’s liep de kweker mis. “We zijn zo’n twintig duizend euro kwijt door deze gemiste oogst. Boem, weg”, begint Lennart. “En dat is het minste. Want wat echt pijn doet, zijn de planten. Het duurt wel vijf jaar tot een plant een eerste takje geeft en dat is pas een heel klein takje. De planten die hier in de kas staan zijn wel twintig jaar oud...”

Familiebedrijf

Door de grote sneeuwval en het daarbij optredende smeltwater, begonnen de planten ook nog eens te rotten. “Dus probleem één treedt af en probleem twee dient zich alweer aan”, vertelt hij. “En dat kan nog het hele jaar dooretteren.” Toch blijft Lennart optimistisch. En dat is naar eigen zeggen voornamelijk doordat hij zich gesteund voelt. Het feit dat de kwekerij een familiebedrijf is, doet hem goed. “De hulp van familie en vrienden is ongekend. Ik sta al met natte ogen als ik eraan denk, alleen ben je helemaal niks.”

Reacties

De kijker thuis is onder de indruk van het aangrijpende verhaal van kweker Lennart. Dat blijkt aan een stortvloed van berichten op Twitter:

Bron: NPO

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden