null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

Kijkers opnieuw ontroerd door laatste woorden Wubbo Ockels in ’40 jaar TV show’

In dit veertigste seizoen van de TV Show deelt Ivo Niehe persoonlijke herinneringen en memorabele interviews. Zondagavond keerde hij terug naar de indrukwekkende speech van Wubbo Ockels, die twee maanden daarna op 18 mei 2014 op 68-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Online redactie LibelleBrunoPress

De woorden van de ruimtevaarder raakten, nu bijna zeven jaar later, opnieuw de kijker. Dat blijkt uit een stortvloed aan lovende en emotionele berichten op Twitter.

Indrukwekkend leven

Wubbo Johannes Ockels maakte in 1985 als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Hij was piloot, ruimtevaarder, hoogleraar en natuurkundige, die onder andere het brein was achter de superbus (een autobus die tussen de 150 en 250 km/uur zou moeten kunnen rijden) en met grote regelmaat een grote rol speelde in de Solar Challenge Race (een tweejaarlijkse wedstrijd voor zonnewagens, auto's die rijden op zonne-energie).

Tot aan zijn dood was hij hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft. Ockels overleed aan niercelkanker.

Ziekteperiode

In de uitzending van zondagavond spreekt Niehe ook met Joos Ockels over het ziekteproces van haar overleden man. Wubbo onderging reguliere behandelingen tegen kanker, maar deed ook allerlei andere dingen zoals ijsbaden en ademhalingsoefeningen in de hoop de kanker te genezen.

"Het was wel het pad wat bij hem paste. Hij maakte ook van de ziekte een project en daar stopte hij al zijn energie in. Het was heel Wubbo-achtig om dat met optimisme te doen, hij was overtuigd dat hij de ziekte zou overwinnen", blikt Joos terug.

Indrukwekkende laatste woorden

Voor de TV Show interviewde Ivo Niehe Ockels destijds op zijn sterfbed. De ruimtevaarder wilde op camera nog een verhaal kwijt. Het werd een lange noodkreet over wat de mensheid aan het doen is.

"Ik heb kanker maar ik ben niet de enige, ook de aarde heeft kanker. Stel dat ik jullie allemaal zou kunnen veranderen, stel dat ik mijn ervaring kan overbrengen op jullie. Dan zouden jullie vanuit de ruimte op de aarde neerkijken. Dan zie je dat je de enige planeet bent, er is geen reserveplaneet. Dus moet je voor deze enige planeet zorgen."

Boodschap

De boodschap die hij in 2014 de wereld instuurde lijkt volgens kijkers anno 2021 wel actueler en relevanter dan ooit. Op Twitter verschijnt dan ook het ene na het andere emotionele bericht vol lof voor de overleden ruimtevaarder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: Bruno Press

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden