null Beeld

Kijkers raken niet uitgepraat over dappere Esmee in ‘Je Zal Het Maar Hebben’

In Je Zal Het Maar Hebben vertellen jongeren die kampen met een zeldzame ziekte of aandoening over hun leven. Gisteravond ging het achttiende seizoen van start met daarin de bijzondere en dappere Esmee (14). Kijkers waren duidelijk onder de indruk. 

Demi Schoenmakers

Esmee heeft Arterio Veneuze Malformatie (AVN). Door het ontbreken van haarvaten ontstaat er een enorme druk in haar aders en slagaders. Haar gezicht is hierdoor vervormd en extreem gevoelig voor bloedingen. Jurre Geluk is de nieuwe presentator van het BNN-programma en ging thuis langs bij de tiener.

Bloed verliezen

De aandoening van Esmee kan voor ernstige bloedingen zorgen, en dat kan heel gevaarlijk zijn. Als ze een wondje heeft op haar gezicht, dan moet het zo snel mogelijk gedicht worden. Anders kan Esmee te veel bloed verliezen en 'in shock raken'. Daarom is haar moeder in zulke gevallen zo snel mogelijk bij haar.

Geen poespas

Toch wil Esmee dat ze net als alle andere leeftijdgenoten behandeld wordt. Jurre vraagt in de aflevering aan Esmee hoe ze zou willen dat anderen tegen haar zouden doen. "Ik ben ook gewoon een veertienjarig meisje", legt ze uit. Geen poespas. Geen andere dingen", zegt ze. "Gewoon normaal dus?", vraagt Jurre, waarop het meisje knikt.

Net als alle anderen

Vlak voordat de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gisteravond werd uitgezonden, was Jurre samen met Esmee in De Wereld Draait Door te zien. Daarin legt ze uit dat ze met dit programma mee heeft gedaan omdat ze duidelijk wil maken wat ze precies heeft. "En omdat ik gewoon een meisje net als alle andere meisjes ben."

Bang voor nare reacties

Haar moeder geeft toe iets minder blij te zijn met haar deelname. "Je probeert Esmee al zeker veertien jaar buiten social media te houden, omdat je bang bent voor filmpjes en foto's die gedeeld gaan worden", vertelt moeder Miranda. "Voor je het weet gaat er een foto viral met hele nare reacties." Gelukkig is dit niet het geval. Op social media stroomt het vol met lovende woorden over haar dochter.

Veel lof

Op Twitter laat iedereen weten diep onder de indruk te zijn van de stoere Esmee. Kijkers vinden het ontzettend knap en dapper dat ze met haar verhaal naar buiten durft te komen. Het is mooi om te zien hoe positief ze in het leven staat, ondanks de ellendige aandoening. Esmee krijgt dan ook veel lof van de kijkers. "14 jaar met deze aandoening en dan zo in leven staan. Niets dan respect", klinkt het op Twitter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron & Beeld: BNNVARA

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden