null Beeld

Kijkers ‘Rijdende rechter’ halen een belangrijke les uit de airco-aflevering

Kijkers konden dinsdagavond hun hart ophalen: het was namelijk weer tijd voor een aflevering van De Rijdende Rechter. Op het program stond dit keer een oververhitte ruzie over een airco en diens mogelijke geluidsoverlast.

Ironisch genoeg woont de familie Roosenburg in een appartementencomplex in de plaats Poortugaal. En daar is het in de zomer zoals je misschien al vermoedt behoorlijk warm. De woning ligt daarbij ook nog op het zuiden en heeft een plat dak. Vorig jaar daalde de temperatuur in de nacht niet onder de 32 graden.

VvE

Dat was voor mevrouw Roosenburg meer dan onaangenaam. Ze heeft zelfs met oververhittingsverschijnselen in het ziekenhuis gelegen. Het was dus volgens hen logischerwijs tijd voor een airco. Maar tijdens de algemene ledenvergadering heeft de VvE tegen gestemd omdat ze bang zijn voor geluidsoverlast van de machine, en mocht-'ie er dus niet komen. Daar is de familie Roosenburg natuurlijk boos om en dus besloten ze op de rijdende rechter meneer Reid af te stappen.

Eigen keus

Volgens de tegenpartij heeft de familie Roosenburg er zelf voor gekozen om aan de warmste kant van het pand te zitten, en dus moeten ze maar op de blaren zitten. Presentatrice tevens bemiddelaar tijdens het programma Jetske van den Elsen vraagt of het aanschaffen van een airco niet gewoon een privé-aangelegenheid is. "Nee, dat vind ik niet", antwoordt meneer hier steevast op. "Je gaat in een complex wonen waar een VvE gevestigd is, en dan hou je je samen aan de regels." En dát beschouwen de kijkers als een wijze les. Want die VvE kan volgens hen soms wel erg ver gaan. "De enige reden om misschien toch maar niet een appartement te kopen", schrijft iemand. Een ander: "Nooit in een complex gaan wonen met een VvE."

Schitterende aflevering

Volgens andere Twitteraars zorgt een VvE juist voor rechterlijk vermaak - zolang ze er maar niet zelf in verstrengeld raken. "Schitterende aflevering. Wacht met smacht op een vergelijkbare zaak hier."

Meneer Reid besloot de proef op de som te nemen en te bekijken of het lawaai écht zo erg is als dat de medebewoners denken. Benieuwd of de VvE nog steeds achter hun besluit staat, en welke uitspraak meneer Reid heeft gedaan? Je kunt de aflevering online terugkijken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron & beeld: NPO

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden