null Beeld

Kijkers ‘Spoorloos’ verbijsterd door verhaal van Iraanse zussen

Ze werden geboren in hetzelfde gezin en groeiden op in hetzelfde kindertehuis in Iran, zonder dat ze wisten dat ze zusjes waren. Spoorloos-kijkers waren maandagavond erg onder de indruk van het aangrijpende verhaal van Sharifeh en Shahnaz.

Online redactie Libelle

Beide vrouwen vluchtten los van elkaar en belandden beiden in Europa: Sharifeh (64) in Zweden en Shahnaz (60) in Nederland. In Spoorloos zagen de zussen elkaar na zestig jaar weer terug.

Twee zussen in hetzelfde weeshuis

In de uitzending vertelt Sharifeh: “Ik heb nooit familie gehad, dat is nou eenmaal zo. Ik stond er alleen voor.” Sharifeh werd in Iran door haar moeder te vondeling gelegd en kwam in een weeshuis terecht. Haar zusje Shahnaz groeide op in datzelfde weeshuis. Haar moeder bracht haar daar naartoe omdat ze de zorg voor haar kinderen niet alleen kon dragen. De twee meisjes wisten niet dat ze zusjes van elkaar waren. Ze kenden elkaar, sportten met elkaar en kregen ook vaak te horen dat ze op elkaar leken. Maar omdat de moeder, broers en zussen van de meisjes alleen bij Shahnaz op bezoek gingen, wisten de twee niet dat ze familie van elkaar waren.

Emotionele ontmoeting in Spoorloos

Daar kwamen ze jaren later op een bizarre manier achter. Sara, de dochter van Shahnaz stuurde een jaar geleden haar DNA op naar een databank. Ze kreeg daarop een berichtje van de dochter van Sharifeh die vertelde dat ze nichtjes zijn. De twee wisselden foto's uit van hun moeders en zagen meteen de gelijkenissen. Shahnaz schakelde daarop de hulp van Spoorloos in. Een uitgebreide DNA-test werd in gang gezet en wees uiteindelijk uit dat de twee inderdaad zussen van elkaar zijn. Sharifeh belde haar zus om het bijzondere nieuws te vertellen en uiteindelijk reisde haar zus ook af naar Stockholm voor een ontmoeting. De zussen kunnen niet geloven dat ze na al die jaren toch nog familie blijken te hebben, en dan ook nog relatief dichtbij.

Ook de kijkers waren erg onder de indruk van de beelden van de ontmoeting van de zussen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: KRO-NCRV

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden