null Beeld

Kijkers ‘Tygo in de psychiatrie’ staan versteld van alle aangrijpende verhalen

Tygo Gernandt duikt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Kijkers zijn onder de indruk en noemen de 1e aflevering 'aangrijpend' en 'indrukwekkend'.

Demi Schoenmakers

In het programma onderzoekt Tygo hoe psychische labels worden opgeplakt. Hij vraagt zich af of dit de juiste manier is. Hij loopt mee met mensen die een label zijn opgeplakt en gaat in gesprek met experts.

Labels

De serie Tygo in de psychiatrie laat zien dat patiënten geregeld verkeerd worden gediagnosticeerd en daardoor niet de juiste behandeling en medicatie krijgen. In deze aflevering probeert Tygo met hulp van psychiater Jim van Os te achterhalen hoe iemand een bepaald label krijgt. En gaan we ervan uit dat een diagnose altijd juist is?

Verkeerde diagnose

Tygo ontmoet de 21-jarige Jason, die maar liefst 13 labels heeft. Tot op de dag van vandaag heeft hij ondanks zijn labels nog steeds niet de juiste hulp kunnen krijgen. Door alle labels weet niemand meer hoe ze hem moeten helpen. Tygo gaat ook langs bij Jeroen (37). Bij hem zijn vanaf zijn 11e verkeerde diagnoses gesteld. Hij krijg steeds meer medicatie voorgeschoteld en begint zijn dag nu met 900 milligram oxazepam en tientallen andere pillen. Door deze medicatie is hij het contact met de werkelijkheid verloren.

Schrikken

De verhalen van Jason en Jeroen komen bij de kijkers thuis hard binnen. Ze vinden het bizar om te zien dat sommige mensen in de psychiatrie door alle labels niet meer de juist hulp krijgen en steeds maar andere medicijnen krijgen voorgeschoteld. "ADHD, borderline, depressie, bipolair, angststoornissen, autisme... Het is een soort ezeltje prikje" en "Ik schrik hier nogal van. Zoveel medicatie kan toch niet helpen voor een mens?", schrijven kijkers dan ook op Twitter. Ze hopen dan ook dat er snel iets gedaan wordt aan dit probleem. "Ik hoop dat de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid kijken naar dit programma", klinkt het.

Inlevingsvermogen

Kijkers hebben wel alle lof voor Tygo Gernandt. Ze zijn erg onder de indruk van zijn manier van presenteren. "Die Tygo is hard op weg om een Televizierring te winnen als hij met dit soort docu's doorgaat. Wat een verhalen weer en wat een inlevingsvermogen" en "Wat doe je dat goed Tygo. Ben er stil van", schrijven de kijkers niet voor niets op social media.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tygo in de psychiatrie, Twitter. Beeld: EO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden