null Beeld

Kijkers vol lof over laatste aflevering ‘100 dagen voor de klas’

Donderdagavond kwam er een einde aan de 6-delige serie 100 dagen voor de klas. Kijkers genoten van de laatste aflevering en praten op internet vol lof over het onderwijs en presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul.

Kim van Weering

In het televisieprogramma ontdekken 'stagiairs' Tim en Nicolaas hoe het is om leraar te zijn op een middelbare school. 100 dagen lopen ze stage op een scholengemeenschap in Lelystad. Tim geeft Nederlands op het vmbo en Nicolaas gaat als docent geschiedenis en maatschappijleer op het havo/vwo en vmbo aan de slag.

Blij dat het voorbij is

Dát gaat ze lang niet altijd makkelijk af. Want hoe houd je orde in de klas? Hoe ga je om met social media, of met pesterijen? In deze laatste aflevering evalueren de heren hoe het ze in die 100 dagen is vergaan. Vooral Tim heeft het zwaar en vindt het moeilijk om elke dag weer met frisse energie de klas binnen te stappen.

"Ik begin stilletjes terug te verlangen naar m'n baantje in Hilversum", bekent hij in de docentenkamer. Na die 100 dagen is hij dan ook maar wat blij dat het voorbij is.

Geboren docent

Nicolaas ziet zichzelf daarentegen wél voor de klas staan. "Ik vond het echt leuk, en die jongeren wakkeren toch iets van passie in mij aan. Het heeft me geraakt", concludeert een emotionele Nicolaas. Ook het persoonlijke cadeautje dat hij van 1 van de leerlingen krijgt, raakt hem.

'Zijn' leerlingen zien nog wel een carrière als docent voor de documentairemaker in het verschiet. Bijna alle handen gaan de lucht in als hij aan de klas vraagt of hij een geschikte docent zou zijn. "Alsof hij al jaren voor de klas staat" en "Ik ga hem echt missen", klinkt het uit de monden van de leerlingen.

De mannen gaan het avontuur hoe dan ook nooit vergeten. En hun bewondering voor het vak van docent is alleen maar gegroeid. Die bewondering klinkt ook door bij de kijkers op Twitter:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter. Beeld: VPRO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden