null Beeld

Kind blijkt vatbaar voor angsten van ouders

Stress-gerelateerde ziektes, angsten en depressies kunnen mogelijk geërfd worden van je ouders. Onderzoekers hebben ontdekt dat er een relatie is tussen de genen en de angsten van ouders.

De nieuwe studie stelt dat de uitdrukking ‘de appel valt niet ver van de boom’ ook geldt voor de angsten die van ouder op kind kunnen worden meegegeven.

Activiteit

De studie onderzocht de gedragspatronen van Resusapen en ontdekten dat een verhoogde activiteit in specifieke delen van de hersenen de ontwikkeling van angsten en depressie kan veroorzaken. Dit kan een metabolisme (stofwisseling) in de hersenen zijn die de relatie tussen genen en het risico op angsten en depressie, meegenomen uit de kindertijd, definieert.

De huisarts ziet meer mensen met psychische problemen, lees hier meer.

Stoornissen

Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben last van de hinder door angsten of aan depressie-gerelateerde stoornissen. Eerdere onderzoeken gaven al bewijs dat aanleg voor angsten geërfd kan zijn en dat dit een risicofactor is voor de ontwikkelingen van angststoornissen, depressie en verslavingen op latere leeftijd.

Hulp

Dit onderzoek geeft een betere mogelijkheid op snellere en passende hulp aan de patiënt. Bij mensen met een hoger risico op borstkanker worden bijvoorbeeld vaker checks gedaan bij de dokter en wordt geïnvesteerd in hun gezondheid.

Hulp zoeken

Patiënten met die hogere kans op angst-gerelateerde stoornissen kunnen baat hebben bij deze zelfde aanpak. Dit kan ze het gevoel geven dat ze de stoornissen voor kunnen blijven door hulp te zoeken en hun stressniveau laag te houden. Er zijn overigens al mensen die dit doen.

De onderzoekers bestudeerden bijna 600 apen die tot een familie van meerdere generaties behoren.

Bron: The Daily Beast. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden