null Beeld

Kind van ongehuwde ouders? Dan is het risico hierop groter

Drie op de tien 15-jarigen wonen niet in hetzelfde huis als hun beide ouders, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat percentage wordt ieder jaar hoger. 

Online redactie Libelle

Als de ouders níet met elkaar in het huwelijksbootje zijn gestapt, is de kans op een relatiebreuk volgens het CBS groter. In de loop van 2017 ging 3,6% van de ongehuwde ouders uit elkaar, tegenover 1,5% van de gehuwde ouders.

Eerste jaren na de geboorte

De kans dat kinderen van ongehuwde ouders meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan, neemt in de eerste jaren na de geboorte toe en blijft tijdens de periode op de basisschool min of meer stabiel. Bij gehuwde ouders stijgt de kans op een echtscheiding tot het zesde levensjaar van het kind, daarna daalt het.

600.000 kinderen

Het aantal kinderen met gescheiden ouders neemt ieder jaar toe. In 1997 woonden twee op de tien 15-jarigen niet meer samen met hun beide ouders, nu is dat drie op de tien. In totaal gaat het om ruim 600.000 kinderen. 70% van hen woont na de scheiding voornamelijk bij de moeder.

Bron: CBS, NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden