null Beeld

Kinderen minder kieskeurig over eten als ze ouder worden

Kinderen die op jonge leeftijd heel kieskeurig zijn met eten, zijn dat meestal maar tijdelijk. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de kinderen die redelijk slecht aten toen ze 1,5 jaar oud waren, op 6-jarige leeftijd al veel meer dingen lusten. 

Meike Bergwerff

Het Erasmus Medisch Centrum gebruikte de gegevens van 4.018 kinderen om hun eetgewoonten uit te zoeken over een verloop van meerdere jaren. De moeders van de kinderen moesten meerdere malen rapporteren hoeveel moeite hun kind had met eten. Eerst toen het kind 18 maanden oud was, vervolgens toen het 3 en 6 jaar oud was. De kieskeurige eters werden vervolgens vergeleken met een groep leeftijdsgenoten die wel alles aten.

Kieskeurig

Van de kinderen die 1,5 jaar oud waren, werd 26,5% als een kieskeurige eter bestempeld door hun moeder. Toen de kinderen 3 jaar waren, gold dit nog steeds voor 27,6%. Eenmaal 6 jaar oud bleek nog maar 13,2% kieskeurig te zijn met eten.

Patronen

De onderzoekers hebben 4 patronen vastgesteld in de ontwikkeling van eetgedrag van kinderen. Meer dan de helft was nooit kieskeurig, een derde was bij een bepaald meetmoment niet kieskeurig maar op andere momenten wel. Vier procent was bij alle meetmomenten kieskeurig en ook vier procent werd op zesjarige leeftijd pas kieskeurig.

Aan de hand van deze resultaten concluderen de onderzoekers dat het kieskeurige eetgedrag weer overgaat, en dat het onderdeel is van de normale ontwikkeling van jonge kinderen.

Bron: Gezondheidsnet. Bron: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden