Kinderombudsvrouw: “Let ook op pesten buiten schooltijd”
 Beeld Getty Images
Kinderombudsvrouw: “Let ook op pesten buiten schooltijd”Beeld Getty Images

Kinderombudsvrouw: “Let ook op pesten buiten schooltijd”

Om pesten aan te pakken, moet er niet alleen worden gekeken naar pesten op school. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in het nieuwe rapport In eenzaamheid gepest. “Pesten gebeurt niet alleen op school, maar ook in de buurt, online, op de sportvereniging en zelfs thuis.”

Ismay GijsenGetty Images

Kalverboer vindt dat ook professionals die met kinderen werken, zoals sportcoaches, jongerenwerkers en wijkagenten, pesten moeten aanpakken. “Pesten gebeurt niet alleen op school, maar ook in de buurt, online, op de sportvereniging en zelfs thuis”, zegt de Kinderombudsvrouw.

Zelfbeeld verandert levenslang door pesten

Pesten is volgens Kalverboer desastreus, omdat het iets doet met het zelfbeeld van mensen. Daarover vertelden Marije en Nadine al eerder aan Libelle. Beiden hebben een kind dat wordt gepest. “Van pesten worden mensen onzeker. Ze denken dat het hun schuld is. Ze voelen zich klein, gekrenkt en gekwetst. Dat komt het hele leven terug”, zegt Kalverboer.

Discriminatie om diverse redenen

De Kinderombudsvrouw liet onderzoek doen onder 500 kinderen die gepest worden. In een vragenlijst geven de meeste kinderen aan dat ze worden gepest om hun uiterlijk, kleding of gedrag. Bij 1 op de 3 speelt discriminatie een rol: sommige kinderen worden gepest om hun handicap of omdat ze verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht.

Pesten stopt niet na school

Op school is de plek waar het meest wordt gepest, maar de impact is nog groter als kinderen daarnaast ook in de buurt of online worden gepest. “Als bekend wordt dat een kind ergens gepest wordt, zou je moeten kijken of dat op andere levensdomeinen ook gebeurt”, vindt Kalverboer. “Dan moet ook de wijkagent aan de slag in die buurt om pesten te voorkomen. Je komt er niet door het alleen een schoolkwestie te laten zijn.”

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden