Kip uit de oven met tutti frutti

Hoofdgerecht voor 6-8 personen


Benodigdheden:

  • 2-3 tl pikante paprikapoeder
  • 2-3 tl tijmblaadjes
  • 2 tl geraspte citroenschil
  • 2-3 tl iets grover gemalen zeezout
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 grote boerenkip van 1½-2 kg (bijvoorbeeld een Kemper landhoen)
  • 3-4 takjes tijm
  • 1 citroen, in vieren
  • 1 appel, in partjes

Bereidingswijze

  1. Meng paprikapoeder, tijm, citroenrasp, zout en olijfolie en wrijf de kip hiermee in. Stop de takjes tijm, citroen en appel in de buikholte.
  2. Leg de kip op een bakplaat en braad hem in 60-80 min. goudbruin in een oorverwarmde oven op 180°C.
  3. De kerntemperatuur moet in het dikste stuk van de bout (niet op het bot) circa 78°C zijn. Lekker met tuttifrutti (zie recept).

Bereidingstijd: circa 10 min. Oventijd: 60-80 min. Circa 260 kcal p.p.

Tuttifrutti

Bijgerecht voor 6-8 personen

Week 200 g gedroogde abrikozen, 200 g gedroogde vijgen, 150 g rozijnen en 150 g gedroogde pruimen met 1 kaneelstokje en 2 steranijs circa 3 uur in 3-4 dl zoete witte wijn. Kook het daarna 15-20 min. op heel zacht vuur, tot de vruchten het vocht hebben opgenomen. Bereiden: circa 25 min. Weken: circa 3 uur. Circa 295 kcal p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden