Kip uit de oven met tutti frutti
Hoofdgerecht voor 6-8 personen
Benodigdheden:
- 2-3 tl pikante paprikapoeder
- 2-3 tl tijmblaadjes
- 2 tl geraspte citroenschil
- 2-3 tl iets grover gemalen zeezout
- 2-3 el olijfolie
- 1 grote boerenkip van 1½-2 kg (bijvoorbeeld een Kemper landhoen)
- 3-4 takjes tijm
- 1 citroen, in vieren
- 1 appel, in partjes
Bereidingswijze
- Meng paprikapoeder, tijm, citroenrasp, zout en olijfolie en wrijf de kip hiermee in. Stop de takjes tijm, citroen en appel in de buikholte.
- Leg de kip op een bakplaat en braad hem in 60-80 min. goudbruin in een oorverwarmde oven op 180°C.
- De kerntemperatuur moet in het dikste stuk van de bout (niet op het bot) circa 78°C zijn. Lekker met tuttifrutti (zie recept).
Bereidingstijd: circa 10 min. Oventijd: 60-80 min. Circa 260 kcal p.p.
Tuttifrutti
Bijgerecht voor 6-8 personen
Week 200 g gedroogde abrikozen, 200 g gedroogde vijgen, 150 g rozijnen en 150 g gedroogde pruimen met 1 kaneelstokje en 2 steranijs circa 3 uur in 3-4 dl zoete witte wijn. Kook het daarna 15-20 min. op heel zacht vuur, tot de vruchten het vocht hebben opgenomen. Bereiden: circa 25 min. Weken: circa 3 uur. Circa 295 kcal p.p.
Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.