null Beeld

Kirsten (45) gered door moeder van de opvang: “Door haar ging ik naar de huisarts”

“Ze kwam precies op het juiste moment.” Vrouwen vertellen over die ene oplettende persoon aan wie ze hun geluk of zelfs hun leven te danken hebben.

Online redactie Libelle

Kirsten (45): “Het was een heerlijke zomerdag en ik droeg een shirt met korte mouwen. Aan de achterkant van mijn bovenarm, net onder het uiteinde van de mouw, zat een moedervlek. Die zat er al lang, maar irriteerde me een beetje. Tijdens een gesprek met een moeder die haar kind kwam ophalen van onze buitenschoolse opvang wreef ik onbewust over die moedervlek. Het viel haar op. ‘Een jeukende moedervlek is niet goed’, zei ze. Ze zag ook wat bloed. ‘Te hard gekrabd’, zei ik nog lachend. Ik had me nog nooit druk gemaakt over mijn moedervlekken en had geen idee of dat jeukende vlekje was veranderd de afgelopen tijd, zoals deze moeder vroeg. Ze vertelde dat ze dermatoloog was, dat ze zonder medische loep niet kon beoordelen of er iets mis was, maar dat het er met het blote oog volgens haar ‘onrustig’ uitzag. Ze liet me beloven de volgende dag bij de huisarts een verwijzing te vragen naar een specialist. Zelf werkte ze in een ziekenhuis buiten de stad, maar ze zou een bevriende arts contacteren waar ik dan snel terecht zou kunnen."

Melanoom

"Na onderzoek bij de dermatoloog een week later bleek de moedervlek een gevaarlijke melanoom. Gelukkig kon de vlek onder plaatselijke verdoving worden weggehaald en bleken er geen uitzaaiingen aanwezig. Ik heb mazzel gehad, volgens de arts. Het had anders kunnen aflopen als die moedervlek nog een tijd onopgemerkt was gebleven. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die zich snel kan verspreiden naar de lymfeklieren. Ik was dan ook best geëmotioneerd toen ik na de goede uitslag de betreffende moeder een grote bos bloemen overhandigde. Voor mijn gevoel heeft ze mijn leven gered.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Astrid Theunissen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden