null Beeld

Kirsten is getrouwd met de Egyptische Ibrahim: “We hebben dagelijks te maken met vooroordelen”

PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul (42) is sinds oktober 2018 getrouwd met de Egyptische Ibrahim Deraz (30). Hij kwam drie jaar geleden voor haar naar Nederland en runt hier zijn eigen sportschool.

Online redactie Libelle

“Ik ontmoette Ibrahim in 2012, na de Egyptische Revolutie van 2011 en de Arabische Lente was nog volop aan de gang. Ik schreef destijds columns en was samen met een vriendin met de trein onderweg naar Caïro om demonstranten op het Tahrirplein te interviewen. Ibrahim was marineofficier en zat in dezelfde trein. We raakten aan de praat. Hij vond onze missie gevaarlijk en vroeg of hij me ’s avonds mocht bellen om te horen of we weer veilig in ons hotel waren. Wat een leuke man, dacht ik. We hielden vriendschappelijk contact via de telefoon en toen ik kort daarop weer naar Egypte moest voor werk, sloeg de vonk over. Ibrahim is heel knap, maar ook lief, stoer en rustig. En het belangrijkst: bij hem voel ik me veilig. Mijn ex heeft me mishandeld en Ibrahim heeft me geholpen dat deel van mijn verleden achter me te laten.”

Vooroordelen

“Voor de omgeving was onze keuze verrassend, we lijken zo anders. Ibrahim is niet alleen moslim, maar ook nog eens twaalf jaar jonger dan ik. Als je ons beter leert kennen, is het helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat wij een stel zijn. We staan op dezelfde manier in het leven. We zijn allebei optimistisch en gevoelig, we houden van reizen, lekker eten en zwemmen. Hij moest wel even wennen aan mijn drukke, politieke leven. En de vrouw als kostwinner kende hij ook niet. Nu Ibrahim hier zijn eigen leven heeft opgebouwd en een sportschool runt, is er meer balans in onze relatie. Helaas worden we bijna dagelijks geconfronteerd met vooroordelen. In de supermarkt is er al een paar keer zo’n beurtbalkje tussen onze boodschappen gelegd omdat ze dachten dat we niet bij elkaar hoorden. Loop ik alleen een winkel binnen, dan vragen verkopers of ze kunnen helpen. Is Ibrahim mee, dan worden we nauwlettend in de gaten gehouden. Toen hij met me meeging tijdens Prinsjesdag, werd hij aangezien voor beveiliger! Ik wist dat dit bestond in Nederland, toch is het kwetsend als je het zelf meemaakt. Vooral voor hem. Daarom ga ik graag het gesprek aan. Waarom denk je dat wij geen stel zijn? Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van die vooroordelen.”

Verrijking

“Ik kom uit een christelijk gezin, dus Ibrahims manier van geloven is mij niet vreemd. De vraag of het moeilijk is om samen te zijn met een moslim snap ik niet. Hij gaat soms naar de moskee en doet mee met de ramadan. Daar is niets ingewikkelds aan. Het Suikerfeest vier ik gezellig mee en hij schuift aan met kerst. Bekeren is nooit een optie geweest, ook binnen het christendom had ik al besloten dat ik niet op die manier in het leven sta. Voor Ibrahim geen enkel probleem, hij houdt van mijn vrije, eigen mening. Zelf komt hij uit een vrij traditioneel gezin, maar ook hij heeft altijd zijn eigen keuzes gemaakt. Wij zien onze mix als verrijking. Onze culturen lopen dwars door elkaar heen. We hebben een gemixte vriendengroep, spreken samen verschillende talen en onze keuken is ook heerlijk divers. De meeste mensen denken meteen in problemen, maar als je goed kijkt, zie je dat het bij ons alleen maar over liefde gaat.”

Ibrahim: “Dapper, slim en heel vrij. Ik vond Kirsten meteen een interessante vrouw. Ze spreekt acht talen, heeft een sterke eigen mening en is zelfstandig. Dat vind ik aantrekkelijk. In Egypte kwam ik dit soort vrouwen niet vaak tegen, zeker niet alleen in de trein. We hebben niet voor de gemakkelijkste weg gekozen, we hebben nooit getwijfeld. In de periode dat we net aan het daten waren, reden er tanks in de straten van Egypte en was er een avondklok. Vrienden verklaarden me voor gek als ik Kirsten weer eens midden in de nacht van het vliegveld moest halen, maar we hadden het ervoor over. Stap voor stap leerden we elkaar kennen, vertrouwen en werkten we toe naar ons leven samen. In Nederland. Dat ik hier vaak tegen vooroordelen aanloop, is vervelend maar geen verrassing. Vooroordelen heb je overal, dus die kan ik redelijk makkelijk van me af laten glijden. Waar ik veel meer moeite mee heb, is het gebrek aan zon. Ik kan maar niet wennen aan al die grijze dagen.”

Interview: Marieke Ordelmans. Fotografie: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden