null Beeld

Klassieke asperges met krieltjes, een gepocheerd ei en Hollandaise saus

Dit gerecht is voor 2 personen

Wat heb je nodig?

Asperges

  • 1 bos EAT ME witte asperges
  • ½ tl zout
  • 2 foelie
  • dragon

Weetje: Foelie is de zaadrok van de nootmuskaat, afkomstig van de nootmuskaatboom. Gebruik niet te veel foelie, dat kan hoofdpijn veroorzaken.

Weetje: Foelie is te gebruiken als vervanger van nootmuskaat.

----------------------------------------------------

Krieltjes

  • 300 g krieltjes met schil
  • 1 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

----------------------------------------------------

Hollandaise saus

  • 2 eidooiers
  • 3 el witte wijnazijn
  • ¼ gemalen verse peper
  • ½ banaansjalot
  • 1 mespuntje zout
  • 2 takjes dragon
  • 100 g boter, in blokjes gesneden

----------------------------------------------------

Gepocheerde eieren

  • 2 eieren *
  • 1 tl witte wijnazijn *
  • fleur de sel *
  • dragon

Zó maak je het!

Asperges

Schil de asperges rondom met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Begin ca 1 cm onder de kop met schillen. Zet een brede pan met water, zout, peper en foelie op en breng aan de kook. Leg de asperges erin en dek af met een natte theedoek. Door het gewicht daarvan liggen de bovenste asperges ook goed onder water.

Breng het weer aan de kook en laat het dan 10 minuten op zacht vuur verder pruttelen. Als de asperges nog niet helemaal gaar zijn, laat je ze in het kookvocht liggen.

Tip: Bewaar de onderkanten en de schillen van de asperges om er later aspergesoep van te maken.

Krieltjes

Kook de krieltjes gaar in een pan met gezouten water en giet af. Snijd de bladpeterselie fijn. Meng de krieltjes met de olijfolie, bladpeterselie, peper en zout.

Hollandaise saus

Zet nu de witte wijnazijn met peper en zout, banaansjalot en dragon op het vuur en breng aan de kook. Zeef het vervolgens en doe het in een beker en zet dit boven op een pannetje met kokend water.

Klop in de castric (= basissaus) de eidooiers los, plus de blokjes boter, totdat er een smeuïge saus (Hollandaise) ontstaat. Snijd wat dragon fijn voor de garnering. Leg op elk bord een spiegeltje van de Hollandaise saus met een pollepel en verdeel hierover de asperges.

Weetje: Castric is een basissaus gemaakt van witte wijn, dragonazijn, sjalot, laurierblad en peper.

Gepocheerde eieren

Breng ondertussen een pan met ruim water en azijn aan de kook. Zet het op middelmatig vuur. Het water mag niet koken maar moet wel tegen de kook aan zitten. Roer zodat er een kolk ontstaat en breek daarna één voor één de eieren in het water. Laat de eieren ca 3 minuten in het water. Meestal drijven ze naar boven als het eiwit stolt. Leg de eieren bovenop de asperges en maak af met wat fleur de sel, fijngesneden dragon en versgemalen peper.

Tip: Wil je dat de eieren lukken, zorg dan dat ze op kamertemperatuur zijn. En liefst kakelvers!

Bereidingstijd: 20 minuten. Kcal: 770 p.p.

Bekijk in aflevering 13 van Claartjes Keuken hoe zij dit gerecht precies klaar maakt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden