Knoflooksaus Beeld Getty Images/iStockphoto
KnoflooksausBeeld Getty Images/iStockphoto

Knoflooksaus maken: de lekkerste en makkelijkste recepten

Op een stokbroodje of bij de barbecue: staat de knoflooksaus standaard bij jou thuis op tafel? Zelf knoflooksaus maken is veel lekkerder dan de saus uit een fles en hartstikke makkelijk ook.

Renée MulckhuijseGetty Images/iStockphoto

Gemak dient de mens, maar gelukkig is het niet ingewikkeld om je eigen knoflooksaus te maken.

Simpel basisrecept voor knoflooksaus met yoghurt

Overal ter wereld maken ze hun eigen versie van de knoflooksaus. De saus die je in Nederland kent, is meestal gemaakt op basis van mayonaise of room. Maar je hebt bijvoorbeeld ook aioli (onmisbaar als je brood bij de borrelplank hebt) en tzatziki, op basis van Griekse yoghurt.

Laten we beginnen met een simpel recept voor knoflooksaus. Lekker voor over de ‘kipsalon’. Daarvoor heb je het volgende nodig voor een kleine portie.

  • 3 eetlepels (Zaanse) mayonaise
  • 3 eetlepels water
  • 1 teen knoflook
  • Zout en peper

Zo maak je de saus.

  1. Snijd de knoflook fijn
  2. Meng alle ingrediënten in een schaaltje zonder zout en peper
  3. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe
  4. Vind je de knoflooksaus te lobbig? Voeg dan een beetje water toe

Knoflooksaus maken met yoghurt

Wist je al dat je knoflooksaus ook kunt maken op basis van yoghurt? Super lekker en daardoor razendsnel op.

De ingrediënten voor één bakje huisgemaakte saus.

  • 10 eetlepels volle of Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels (Zaanse) mayonaise
  • 25 gram platte peterselie
  • 5 tenen knoflook
  • Citroensap
  • Zout en peper

Zo maak je deze heerlijke knoflooksaus.

  1. Snijd de gepelde knoflook en platte peterselie fijn met een mes
  2. Meng in een kom yoghurt, mayonaise, knoflook en peterselie
  3. Roer door en laat even staan
  4. Voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe

Turkse knoflooksaus (met knoflookpoeder)

Wil je je Turkse pizza, souvlaki of shoarma aftoppen met een speciale knoflooksaus? Maak dan eens deze heerlijke, romige versie.

Voor op het boodschappenlijstje.

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 3 tot 4 eetlepels water
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • 1 eetlepel gesneden selderij
  • 0,5 theelepel poedersuiker
  • Zout

Hoe maak je de saus?

  1. Plet de knoflook en snijd fijn
  2. Meng in de kom mayonaise, crème fraîche, water en citroensap tot een glad mengsel met een garde
  3. Roer de overige ingrediënten door de saus

Pittige knoflooksaus maken

Kan het jou niet pittig genoeg? Geef de standaard knoflooksaus dan een extra beetje spice. Een topper voor bij de barbecue deze zomer. Voor de saus heb je het volgende nodig.

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 bol knoflook
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Het maken van deze knoflooksaus vraagt iets meer voorbereiding.

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC
  2. Snijd met een scherp mes de bovenkant van de bol knoflook en sprenkel een klein beetje olijfolie over de blootgelegde tenen
  3. Plaats 35 minuten in de oven totdat de knoflook goudbruin is
  4. Haal uit de oven, laat even afkoelen en knijp de tenen knoflook uit in een kom
  5. Voeg daar sambal, citroensap, yoghurt en mayonaise aan toe en roer tot een gladde saus
  6. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper

Gezonde knoflooksaus

Je kunt het basisrecept voor een simpele knoflooksaus makkelijk aanpassen om er een gezondere versie van te maken. Nog steeds smaakvol, maar wel minder vet.

Men neme:

  • 3 eetlepels plantaardige mayonaise of halfvolle mayonaise
  • 5 eetlepels (soja)kwark
  • 1 of 2 tenen knoflook
  • 3 theelepels bieslook of peterselie
  • Zout en peper

En het recept:

  1. Snijd of pers de knoflook
  2. Meng vervolgens mayonaise en kwark tot een gladde saus
  3. Voeg de knoflook en kruiden toe
  4. Breng op smaak met zout en peper

Hoe lang bewaren?

Niets zo lekker als homemade knoflooksaus, maar hoe lang kun je die eigenlijk bewaren? Je neus is daarvoor de beste graadmeter: ruikt het niet lekker? Dan is de saus over datum. Meestal is de saus afgedekt enkele dagen houdbaar in de koelkast. Maar het beste (en het lekkerste) is om de knoflooksaus dezelfde dag nog op te eten. Maak de porties daarom niet te groot, want weggooien zou zonde zijn.

Eet smakelijk!

Net als uien, zijn knoflooktenen soms lastig te pellen. Met dit trucje krijg je dat echter zo voor elkaar.

Bron: Bonen en biet, Culy, Smulweb, Dekamarkt, Made by Ellen

Homemade knoflooksaus Beeld Getty Images
Homemade knoflooksausBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden