null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

KNVB gaat Nederlands vrouwenelftal evenveel betalen als mannen

Een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal: de KNVB trekt vanaf 1 juli een gelijke lijn bij uitbetaling voor commerciële activiteiten. Dat betekent dat de Oranjevrouwen vanaf dan evenveel betaald krijgen als hun mannelijke collega’s.

Manon van den OortGetty Images/EyeEm

Premie voor naam- en portretrecht

Deze nieuwe afspraken gaan om de premies die de voetballers ontvangen voor het gebruik van naam- en portretrecht en voor deelname aan commercials. Mannen ontvangen hiervoor een hoger bedrag dan vrouwen en daar gaat vanaf 1 juli verandering in komen.

Vergoedingen vrouwenvoetbal verhoogd in 2019

In 2019 zijn er al kleine stappen gezet en zijn de commerciële vergoedingen voor de voetbalsters verhoogd, maar nog steeds ontvingen mannen hiervoor meer geld dan vrouwen. Er is in 2019 afgesproken dat de vergoedingen per 2023 gelijk getrokken moeten zijn en dat doel is nu een jaar eerder behaald.

KNVB volgt voorbeeld

Nederland is niet het eerste land dat vergoedingen voor het vrouwenvoetbal gelijktrekt. De voetbalbonden van de VS, Spanje, Engeland, Noorwegen en Brazilië doen dit al veel langer. Het succes van de Oranjevrouwen van de afgelopen jaren heeft eraan bijgedragen dat er nu geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Verhogingen toernooipremies

Het wordt dus steeds wat beter, maar we zijn er nog lang niet als het gaat om gelijke behandeling. Even ter vergelijking: de mannen verdienen bij winst op een WK 30 miljoen euro meer dan de vrouwen.

Het doel is om de toernooipremies voor WK’s en EK’s (die worden vastgesteld door onder andere FIFA) ook flink te verhogen of helemaal gelijk te stellen, maar zolang de FIFA niet volgt, moeten we in Nederland blij zijn met de kleine stap die vanaf 1 juli voor de Oranjevrouwen gezet wordt. “We hopen dat dit een signaal in de goede richting naar de FIFA is voor een gelijke waardering”, aldus de KNVB-woordvoerder.

Bron: pointer, ad.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden