null Beeld

Kogel is door de kerk: Ede krijgt koopzondag

Shopliefhebbers uit Ede kunnen hun hart ophalen. Vanaf aankomend weekend kent de Gelderse stad een koopzondag!

Vera Klandermans

De gemeenteraad heeft een voorstel voor 52 koopzondagen per jaar aangenomen, meldt De Gelderlander. Dat is opmerkelijk want in een referendum van afgelopen maand, bleek dat zo'n 58% van de inwoners van de volledige gemeente tegen de koopzondag was.

In Ede-stad echter was een krappe meerderheid van de stemmers vóór de invoering van de koopzondag, en dan met name voor de supermarkten. Dat zagen 6 politieke partijen als goed argument om de koopzondag wel in de plaats Ede, maar niet in de omliggende dorpen in te voeren.

SGP

Koopzondagen waren lange tijd een issue in de Gelderse gemeente, waar de SGP de grootste partij is. SGP, CDA en CU bezetten samen 18 van de 39 raadszetels ter plekke. Het voorstel voor de ruimere winkeltijden kwam van 6 andere partijen.

Gelderland, Friesland en Zeeland shoppen niet op zondag

Gelderland behoort met Zeeland en Friesland tot de provincies waar winkels het minst vaak open mogen op zondag. Zo houdt in Friesland en Gelderland een derde van de gemeenten de winkels op die dag dicht.

Bron: De Gelderlander, RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden