null Beeld

PREMIUM

Kom erachter welk van de zeven Griekse godinnen je bent

Iedere vrouw heeft wel wat eigenschappen van de zeven Griekse godinnen in zich. Maar welke godin overheerst? De ambitieuze Artemis, de huiselijke Hestia of de gepassioneerde Aphrodite?

De oude Grieken vertelden elkaar mythes die bol stonden van levenslessen. Hiervan konden mensen leren hoe ze het beste met moeilijke situaties konden omgaan. In de mythes speelden de twaalf belangrijkste traditionele goden en godinnen de hoofdrol: Zeus, Poseidon, Apollo, Ares, Hephaistos, Hermes, Hera, Demeter, Athene, Artemis, Aphrodite en Hestia. Naast dit twaalftal waren er nog talloze iets minder belangrijke goden en godinnen, zoals Hades en Persephone.

De mythes werden bedacht door vertellers die de hoofdrolspelers, goden en godinnen, menselijke eigenschappen gaven. De goden waren jaloers, driftig, afgunstig, kinderachtig, ongeduldig en nog veel meer. Daardoor kwamen ze in situaties terecht die mensen maar al te goed kenden. De man van een

godin ging bijvoorbeeld vreemd. Of er moest een onmogelijke keuze worden gemaakt: een dilemma. En dan begon het Griekse drama.

Schaduwkanten

Ook honderden jaren later bieden mythes nog inspiratie voor ons dagelijkse leven. In de jaren tachtig zag schrijfster en psycholoog Jean Shonda Bolen dat ze aan de hand van de Griekse godinnen elk aspect van het vrouw-zijn kon typeren. Artemis, Athene, Hestia, Hera, Demeter, Aphrodite én Persephone inspireerden haar om het boek Godinnen in elke vrouw te schrijven. Daarin verwerkte ze haar ervaringen met cliënten als psycholoog. Het boek werd een groot succes omdat veel vrouwen zich herkenden in de beschrijvingen.

Elke godin vertegenwoordigt andere kwaliteiten: van intelligentie en zelfstandigheid tot zorgzaamheid en passie. Naast kwaliteiten hebben de godinnen ook schaduwkanten, die komen tevoorschijn als er conflicten of problemen zijn. Intelligentie heeft als schaduwkant bijvoorbeeld koelheid en afstandelijkheid, passie brengt als schaduw jaloezie met zich mee. Als een vrouw zich te veel richt op de kwaliteiten van één godin, wordt zij automatisch geconfronteerd met haar schaduwkant. Een vrouw heeft misschien een sterke behoefte aan een gezinsleven met haar partner en kinderen in een veilig thuis. Als dat door omstandigheden niet lukt, kan ze kapotgaan van verdriet, ténzij ze in staat is zich te richten op andere aspecten in haar leven. Door zich meer te focussen op onafhankelijkheid en haar ambities bijvoorbeeld.

Jezelf beter begrijpen

Iedere vrouw heeft een of twee Griekse godinnen met wie zij zich het meest verbonden voelt. Sommige godinnen komen meer naar voren in bepaalde fases van het leven. Als een vrouw een partner zoekt om een gezin te beginnen, laten de huiselijke godin Hera en de verleidelijke Aphrodite zich meer zien. Als de kinderen de deur uit zijn en een vrouw misschien aan een nieuwe studie begint, is de wijze Athene aan de beurt. Bolen schrijft: ‘Als vrouw worden we gelukkiger als het lukt om vroeger of later de kwaliteiten van alle zeven godinnen in onszelf te ontwikkelen. Door kennis te maken met deze godinnen, leert een vrouw zichzelf kennen. Dat helpt haar om zichzelf te begrijpen en beter om te gaan met frustraties, problemen, keuzes en veranderingen. Ook kan het helpen om te begrijpen waarom iemand in relaties en vriendschappen tegen bepaalde patronen aanloopt.’

Hoe werkt het?

Bij iedere godin horen drie stellingen. Wie zichzelf in twee (of zelfs drie) van deze stellingen herkent, heeft de godin gevonden die het best bij haar past. Soms passen er meerdere godinnen bij één vrouw. Tip: lees de beschrijvingen en probeer vooraf te raden of die ene vriendin of schoonzus een Aphrodite of een Persephone is. Eén ding is zeker: in iedere vrouw schuilt een bepaalde godin!

Artemis

Artemis focust op haar doel

 1. Als mijn partner een week weg is, ben ik blij dat ik tijd heb om te doen wat ik wil.
 2. Als ik alleen in het bos ben, kom ik helemaal tot mezelf.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, kan ik eindelijk leuke dingen met ze doen.

Een partner vindt zij vooral aantrekkelijk als die zich niet laat veroveren

Persoonlijkheid Artemis is de godin van de jacht en de maan en vertegenwoordigt de onafhankelijke vrouw die zich weinig aantrekt van anderen. Ze hecht veel waarde aan vriendschap met vrouwen die ze als zusters ziet en voelt een sterke band met dieren en met de natuur. Als ze een principe of overtuiging heeft, zit die heel diep. Ze heeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid en vecht voor een goede zaak. Ook is ze bereid heel ver te gaan om anderen te helpen of te verdedigen. Artemis houdt er feministische ideeën op na en kan daar fanatiek in zijn. Haar zonen moeten thuis net zo goed meehelpen als haar dochters. Ze voelt zich sterk verbonden met haar moeder.

Ambitie Artemis bepaalt haar eigen doelen in het leven en jaagt die met veel inzet na. Ze is competitief en wil winnen. Dat zijn goede eigenschappen voor een vrouw die carrière wil maken of ambities heeft in de sport of de politiek. Ze kan echt tot het uiterste gaan door keihard te werken of te trainen en laat zich niet snel ontmoedigen door tegenwerking. Ze is op haar best als ze haar persoonlijke visie vorm kan geven. Als ze werk heeft waarin vrouwenrechten, dierenrechten of het milieu een rol spelen, kan ze daar haar ziel en zaligheid in kwijt. Het kan ook zijn dat ze een compleet eigen weg inslaat, waarvan niemand ziet wat er nou zo nuttig of interessant aan is. Daardoor kan succes uitblijven, maar dat kan haar dan niets schelen. Zij weet waarom ze deze keuze maakte en dat is het enige dat telt. Soms heeft een Artemis het gevoel dat ze de maatschappelijke kansen moet grijpen die haar moeder niet kreeg.

Liefde In Griekse mythes wordt Artemis niet verliefd en wordt ze ook niet beschreven als de-partner-van. Ze is in staat om zichzelf te vermaken en brengt liever tijd door met gelijkgestemde ‘zusters’. De vrouw die zich herkent in Artemis heeft geen partner nodig om gelukkig te zijn en vindt seksualiteit niet heel belangrijk. Ze vindt een partner vooral aantrekkelijk als deze zich niet laat veroveren. Zodra iemand emotioneel dichtbij komt, kan ze afstand nemen of haar interesse verliezen. Is er een partner in Artemis’ leven, dan moet die haar als gelijkwaardige zien. Zij verlangt onvoorwaardelijke steun bij het najagen van haar doelen. Ze laat zich niet domineren. Vaak ontdekt een vrouw de kwaliteiten van Artemis in zichzelf nadat ze is gescheiden omdat ze dan ontdekt dat ze happy kan zijn in haar eentje en een nieuw levensdoel vindt.

Athene

Athene heeft een helder verstand

 1. Als mijn partner een week weg is, wens ik hem een goede reis.
 2. Als ik alleen in het bos ben, ga ik lekker een studieboek lezen.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, kan ik goede gesprekken met ze voeren.

Ze blijft koppig single tot iemand aan haar eisen voldoet

Persoonlijkheid Athene is de Griekse godin van de wijsheid en het vakmanschap. Net als Artemis is zij een maagdelijke godin. Als enige godin wordt ze soms afgebeeld met een wapenuitrusting. Een van haar symbolen is een wijze uil. Een vrouw die veel kwaliteiten van Athene in zich heeft, richt zich vooral op wat ze zelf wil. Toch is ze vrij traditioneel en past zich aan haar omgeving aan. Ze klimt niet op de barricades voor vrouwenrechten zoals een Artemis. Ze kan zich goed beheersen doordat ze meer luistert naar haar hoofd dan naar haar hart. Dat is ook de reden waarom ze soms als ‘koel’ wordt gezien. Is ze overstuur, dan zal ze eerder afstand nemen van diegene die haar boos of verdrietig heeft gemaakt, dan haar woede of pijn laten zien.

Ambitie Athene is altijd bezig om een strategie voor de toekomst uit te stippelen. In haar werk maakt ze graag plannen voor de lange termijn en ze heeft een vooruitziende blik. Dankzij een sterk zakelijk instinct komt vroeg of laat het succes, vaak ook financieel. Ze houdt ervan zich te ontwikkelen door studie, cursussen en workshops, blijft altijd nieuwsgierig en wil alles over een interessant onderwerp weten. Ze zou kunnen kiezen voor een ‘mannenberoep’, iets met techniek of veel rekenwerk bijvoorbeeld. Maar ook in een ‘vrouwenberoep’ als modeontwerpster is ze in haar element, zolang ze haar vakmanschap en handvaardigheid maar kan ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk dat ze haar werk zelfstandig kan doen; ze voelt zich te goed om orders op te volgen. Een Athene-vrouw kan een geweldige steun zijn voor een ambitieuze partner, die ze influistert wat je moet doen om hogerop te komen.

Liefde De jonge Athene voelt een diepere band met haar vader dan met haar moeder. Als ze volwassen is, voelt ze zich aangetrokken tot sterke, succesvolle mensen. Ze legt de lat hoog en blijft koppig single tot ze iemand heeft gevonden die aan haar eisen voldoet. Als die in haar leven verschijnt, kan ze een hele strategie uitstippelen om te zorgen dat ze wordt veroverd. Ze is geen flirt en zoekt in haar partner vooral een sterke mentale connectie. Iemand moet zien hoe slim ze is en alles met haar delen. Heeft ze deze persoon eenmaal gevonden, dan is ze superloyaal. Zelfs als haar partner zich laat verleiden door een ander, kan ze zich daar overheen zetten. Hun band is voor het leven. Praten over emoties is wel een dingetje, Athene houdt gevoelens liever voor zich. Als haar partner probeert wel gevoelens te delen, kan die zich door haar rationele houding onbegrepen voelen.

Hestia

Hestia kent innerlijke rust en vrede

 1. Als mijn partner een week weg is, kook ik voor mezelf net zo lekker als voor ons gezin.
 2. Als ik alleen in het bos ben, voel ik me thuis bij de bomen en de natuur.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, vind ik het heerlijk als ze thuiskomen zodat ik ze kan verwennen.

Met veel plezier vervult ze de rol van liefhebbende echtgenote

Persoonlijkheid Hestia is de godin van huis en haard, dit heiligdom bewaakt ze vol vuur. Om een huis als een thuis te laten voelen, is de energie van Hestia nodig. Zelfs als Hestia jong is, is ze wijs voor haar leeftijd. Naarmate dit type ouder wordt, groeit die wijsheid, waardoor mensen naar haar toe komen met vragen of gewoon voor een luisterend oor. Ze is het type ‘stille wateren, diepe gronden’. Ze kan een erg goede moeder zijn die haar kinderen accepteert zoals ze zijn. Haar huis is een plek waar iedereen zich veilig voelt en waar altijd een pan soep of een kop thee klaarstaat. Als ze zich te veel wegcijfert, kan ze het gevoel hebben dat ze voor lief wordt genomen. Wanneer een Hestia-vrouw geen eigen gezin heeft, zoekt ze een ander soort familie waarvoor ze kan zorgen. Door haar zussen te helpen bij de opvoeding van nichtjes en neefjes bijvoorbeeld. Ze heeft spirituele en altijd positieve instelling.

Ambitie Hestia droomt niet van een carrière. Haar ambitie is zorgen dat haar gezin happy en gezond is. Ze cijfert zich zonder mopperen weg zodat anderen hun dromen kunnen waarmaken. Als ze de competitie moet aangaan op de werkvloer kan ze zich daar ongelukkig bij voelen. Ze hoeft niet zo nodig de beste te zijn en geeft niet om macht of rijkdom, want ze weet dat andere dingen in het leven belangrijker zijn. Vaak vervult ze een functie waarbij ze anderen steunt of verzorgt, bijvoorbeeld in het restaurant of op het secretariaat van een organisatie. Ze is zeer loyaal en betrouwbaar en houdt zich verre van roddels over collega’s. Eigenlijk is ze op haar plek in alle beroepen waar geduld nodig is. In het onderwijs bijvoorbeeld, waar ze kinderen laat leren in hun eigen tempo.

Liefde Hestia hoort net als Athene en Artemis tot de ‘maagdelijke’ godinnen. Dat betekent dat seksualiteit geen hoge prioriteit heeft. Dat wil niet zeggen dat ze er niet van geniet, maar het is gewoon niet zo’n must. Binnen een relatie vervult ze de rol van trouwe en liefhebbende echtgenote met veel plezier. Ze valt op autonome en ondernemende types. Echt assertief is ze niet, maar dat maakt haar niet tot een afhankelijk type. Diep vanbinnen blijft ze trouw aan zichzelf en haar eigen normen en waarden. Hoeveel ze ook houdt van haar partner, ze heeft deze niet nodig om gelukkig te zijn. Zij kan zich goed in haar eentje vermaken met alles in en rond het huis, terwijl haar geliefde op pad is om geld te verdienen.

Hera

Hera, de toegewijde partner

 1. Als mijn partner een week weg is, neem ik niet de moeite om voor mezelf te koken.
 2. Als ik alleen in het bos ben, voel ik me leeg en verlaten.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, hebben mijn partner en ik weer tijd voor elkaar.

De emoties van Hera zijn intens: van groot geluk tot diep in de put

Persoonlijkheid Hera was de partner van Zeus. Hun wittebroodsweken duurden driehonderd jaar en Hera was gelukkig. Maar toen veranderde Zeus weer in de rokkenjager die hij altijd al was geweest. Hij bedroog en vernederde haar, zij reageerde met wraak en woede. De emoties van een Hera-type zijn intens. Ze kan enorm gelukkig zijn, maar ook diep in de put zitten. Dat heeft alles te maken met De Ander. Ze is voor haar geluk afhankelijk van een partner. Zonder zo iemand voelt ze zich leeg en heeft haar leven geen betekenis (denkt ze). Al vroeg heeft ze vaste verkering, en dit zou weleens voor altijd kunnen zijn. Als het haar niet lukt om een partner te vinden, kan ze daar erg ongelukkig over zijn, ze kan zich schamen en bang zijn dat ze ‘overblijft’.

Ambitie Werk komt in het leven van een Hera-type op de tweede plaats. Ze leeft niet om te werken, ze leeft om te houden van. Bij de keuze voor een beroep of studie zou ze zich kunnen laten inspireren door haar partner bij wie ze zo graag wil zijn dat ze haar leven daarop afstemt. Zelfs als ze hartstikke goed is in haar vak, kan dat haar eigenlijk niet zo veel schelen. De liefde is veel belangrijker, daar maakt ze haar carrière van door te zorgen dat haar partner kan presteren en door te zorgen dat de relatie overeind blijft. Wat er ook gebeurt. Moet haar geliefde naar de andere kant van het land? Dan verhuist zij mee. Liever samen in een klein dorp aan de andere kant van het land dan thuisblijven en elkaar alleen in de weekends zien.

Liefde Hera wil maar één ding: een gouden ring om haar vinger die laat zien dat ze bij haar partner hoort. Ze kiest meestal voor iemand die aantrekkelijk is en status heeft, maar emotioneel onvolwassen kan zijn. Hera kan het slachtoffer worden van een player, iemand die het met de trouw niet zo nauw neemt. Maar wat haar partner ook doet, ze zal niet snel de handdoek in de ring gooien. In voor- en tegenspoed, zij blijft. Ze heeft onvoorwaardelijke lief. Haar woede reageert ze liever af op ‘de ander’ die in het spel is. Omdat ze geen streep onder de relatie wil zetten, kan een patroon ontstaan waarbij een partner haar telkens bedriegt en zij steeds vergeeft. Ook kan het zijn dat ze kiest voor een geliefde die helemaal opgaat in het werk, een andere reden waardoor het huwelijk haar niet gelukkig kan maken. Het kan lang duren voor het haar lukt om zo’n patroon te doorzien en voor zichzelf te kiezen.

Demeter

Demeter kan maar moeilijk ‘nee’ zeggen

 1. Als mijn partner een week weg is, heb ik mijn handen vol aan de kinderen.
 2. Als ik alleen in het bos ben, stel ik me voor dat ik de volgende keer met mijn kinderen ga.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, val ik in een diep gat.

Demeter, de warme, geduldige moeder

Persoonlijkheid In de Griekse mythologie is Demeter de godin van het graan, de oogst en het moederschap. Een Demeter-type heeft een sterk verlangen om kinderen te krijgen. Pas als ze kinderen heeft, begrijpt ze waar ze voor leeft. In de rol van moeder is ze helemaal in haar element. Voor Demeter is lekker eten en het bereiden van een gezonde maaltijd erg belangrijk. Ze ziet het als haar taak om anderen te voeden. Als een tafel vol gasten geniet van haar kookkunsten, is dat het mooiste compliment. Demeter geeft zonder er iets voor terug te verwachten. ‘Nee’ zeggen vindt ze erg moeilijk, waardoor ze anderen regelmatig over haar grenzen laat gaan. Ze vecht als een leeuwin voor haar kind als dat in gevaar is. Het is voor haar erg lastig als haar kinderen zich van haar losmaken. Dan kan ze somber worden en haar kinderen bekritiseren of proberen te controleren. Als ze de deur uitgaan, kan ze veel last hebben van het lege-nestsyndroom.

Ambitie Iemand die graag moedert en anderen zo graag gelukkig ziet, kiest vaak voor een verzorgend beroep. In de zorg, de sociale sector of in het onderwijs bijvoorbeeld. Ook therapeuten en vrijwilligers hebben vaak een flinke dosis Demeter in zich. Hoewel ze misschien geen sterke ambities heeft in de richting van geld en macht, is ze vaak wel gedreven en toegewijd in haar werk. Ze is een uitstekende leider als ze de kans krijgt dat op haar eigen, vrouwelijke manier te doen. Dan zorgt ze ervoor dat iedereen in haar organisatie tot bloei komt. Ze weet echt het beste uit anderen te halen, ook omdat ze zo veel empathie heeft en begrip toont als het even niet lukt. Haar valkuil is dat ze zo betrokken is dat ze zichzelf over de kop werkt. Als een Demeter-type haar grenzen niet aangeeft, kan een burn-out het gevolg zijn.

Liefde Demeter houdt van aanraken en knuffelen maar heeft minder met seksualiteit. Sex is er vooral om baby’s te maken. Het Demeter-type trekt mensen aan die op zoek zijn naar een moederfiguur. Zij op haar beurt staat open voor behoeftige, emotioneel onvolwassen partners. Mensen die gevoelig en getalenteerd zijn maar meestal niet zo succesvol en ook niet erg verantwoordelijk. Soms is dat letterlijk een veel jongere partner die regelmatig domme en egoïstische dingen doet die haar kwetsen. Maar als haar dan weer die liefde wordt verklaard, wordt verteld dat ze onmisbaar is, is alles weer vergeven. Ze heeft de neiging om haar partner te verwennen en kan iemand aantrekken die daar misbruik van maakt. Als reactie reageert ze soms passief-agressief. Ze trekt zich terug in zichzelf en weigert haar partner de aandacht te geven waaraan deze gewend is geraakt.

Persephone

Persephone  is puur, open en oprecht

 1. Als mijn partner een week weg is, ben ik bang dat hij vreemdgaat.
 2. Als ik alleen in het bos ben, dwaal ik maar wat rond.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, ben ik opgelucht als ze zichzelf kunnen redden. onder haar onschuld verbergt

Deze ‘schone slaapster’ wacht tot ze wakker wordt gekust

Persoonlijkheid Persephone werd geëerd als de koningin van de onderwereld én als vruchtbare, jonge vrouw. Dit is een tegenstelling die terug kan komen in de persoonlijkheid van het Persephone-type. Als jonge vrouw is zij een onbeschreven blad dat nog niet goed weet wat ze in het leven wil. Ze wil wel spelen, maar zich vastleggen voor het leven vindt ze moeilijk. Ze is buigzaam en past zich makkelijk aan. Persephone kan erg afhankelijk zijn van haar moeder, ze doet alles om haar blij te maken. Ze blijft altijd jeugdig, misschien zelfs een kindvrouwtje, onschuldig, op de achtergrond en zich niet bewust van haar aantrekkingskracht. Natuurlijk is er meer: onder haar onschuld verbergt ze diepe gevoelens. Ze kan leugenachtig, jaloers en manipulatief zijn. Als ze onderzoekt waarom dat is, leert ze zichzelf en anderen beter begrijpen. Dan groeit ze uit tot de koningin van de onderwereld (het onderbewuste). Hoewel vrouwen vooral in hun jeugd het Persephone-type zijn, kan elke vrouw zich een Persephone voelen na het afsluiten van een moeilijke periode, als alle mogelijkheden weer openliggen.

Ambitie Het is moeilijk voor een Persephone-type om haar eigen weg te vinden. Waarschijnlijk probeert ze verschillende beroepen of studies uit om steeds te ontdekken dat iets het toch niet helemaal is. Ze vindt het lastig opdrachten af te ronden en het kost haar moeite om zich te concentreren. Ze is kampioen in het uitstellen. Ze werkt omdat het erbij hoort of omdat ze het geld nodig heeft. Zolang ze een manager heeft die haar aardig vindt, wil ze wel haar best doen maar het gaat niet spontaan. Ze neemt niet veel initiatief waardoor het niet echt tot een carrière komt. Als het haar lukt zich te ontwikkelen tot koningin van de onderwereld kan ze toch haar draai vinden als kunstenares, psycholoog of spiritueel therapeut. Zonder

diploma, op haar eigen manier.

Liefde Het Persephone-type wacht op iemand die haar ‘ontdekt’. Assertief is ze niet, ze vindt het prima om te doen wat haar partner wil. Degene die dat aantrekkelijk vindt, is zelf misschien het tegenovergestelde: stoer en dominant. Of het is een type dat bang is voor volwassen vrouwen, bijvoorbeeld een veel oudere man die het fijn vindt als zijn partner hem ziet als slimmer, sterker, ervaren. Seksueel gezien is ze een ‘schone slaapster’ die wacht tot een prins haar wakker kust. Ze komt in een huwelijk terecht omdat haar partner haar overhaalt, niet omdat ze een bewuste keus maakt. In zo’n huwelijk kunnen allerlei problemen ontstaan. Persephone-types kunnen – als ze wat ouder en bewuster worden – het gevoel krijgen dat ze de gevangene of slaaf van hun partner zijn. Toch breken ze meestal pas uit een relatie als er een nieuwe partner verschijnt om ze te ‘bevrijden’. Tenzij ze besluit in haar eentje de ‘onderwereld’ te verkennen.

Aphrodite

Aphrodite houdt van (haar eigen) schoonheid

 1. Als mijn partner een week weg is, vermaak ik me met goede vrienden.
 2. Als ik alleen in het bos ben, geniet ik van de schoonheid van de natuur.
 3. Als de kinderen volwassen zijn, hoop ik dat ze in mijn voetsporen treden.

De sensuele Aphrodite wordt makkelijk verliefd

Persoonlijkheid In de Griekse mythologie is Aphrodite een betoverende godin aan wie mannen en goden hun hart verliezen. Ze inspireert anderen tot grote daden. Zelf is ze creatief en ze heeft een sterke focus die voortkomt uit liefde voor haar onderwerp. Het Aphrodite-type is sensueel en wordt makkelijk verliefd. Ze heeft een magnetische persoonlijkheid en houdt ervan om zich mooi te maken en te flirten. Ze staat graag in het middelpunt van de aandacht. Ze heeft plezier in het leven en is extravert. Haar zintuigen zijn sterk waardoor ze goed van het moment kan genieten. Omdat ze weet hoe ze anderen aandacht moet geven, voelen mannen zich prettig bij haar. Ze worden misschien verliefd en zijn teleurgesteld als de gevoelens niet wederzijds zijn. Het is voor een jonge Aphrodite moeilijk te begrijpen waar die vijandigheid vandaan komt. Later leert ze zich afstandelijker op te stellen zodat mannen niet zo in de war raken.

Ambitie Aphrodite wordt niet gedreven door ambitie, maar door passie. Ze wil kunnen opgaan in haar werk, zich helemaal verliezen in een onderwerp dat haar interesseert. Bij voorkeur kiest ze een beroep waarin schoonheid en creativiteit een rol spelen. Werk waarbij ze haar gevoelige zintuigen kan gebruiken, zoals kunstenares, danseres, toneelspeelster, zangeres, bloemist of schrijfster. Zolang ze maar mooie dingen kan maken, is ze gelukkig in haar werk. Ze kan er niet tegen als haar taken dag in, dag uit hetzelfde zijn. Een hoog salaris interesseert haar niet, het is belangrijker dat werk leuk en afwisselend is en dat ze het zelf vorm kan geven. Dan kan ze veel bereiken, inclusief een goed inkomen, maar dat is nooit een doel op zich. Een andere kwaliteit die ze heeft, is anderen helpen bij het verwezenlijken van hun dromen en idealen. Het begeleiden van iemand die een nieuw bedrijf begint en die zij helpt door te brainstormen, bijvoorbeeld. Ook dat is een manier om creatief te zijn.

Liefde Alle vrouwen die verliefd zijn en bij wie de liefde wederzijds is, zijn op dat moment een Aphrodite-type, een liefdesgodin. Van alle godinnen is Aphrodite de meest sensuele, zij had in de mythologie veel avonturen met mannen. Daar leed ze niet onder, ze was nooit het slachtoffer. Relaties waren belangrijk voor haar, maar vooral als ervaring. Ze valt op gecompliceerde, gesloten en emotionele types die niet per se staan te springen om een gezin te stichten, maar met wie ze zich intens verbonden voelt. Door haar schoonheid en aantrekkelijkheid kan haar partner onzeker worden, waardoor ze te maken krijgt met woede, jaloezie en verlatingsangst. Aphrodite kan terechtkomen in een knipperlichtrelatie waarin partners niet mét en niet zónder elkaar kunnen. Maar Aphrodites kunnen ook een leven lang verliefd blijven op die ene, zolang deze bereid is samen te groeien.

Tekst: Hanny Roskamp.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden