null Beeld

Kom je filterkoffie drinken?

Het oerdegelijke koffiezetapparaat of de Senseo is nog maar net vervangen door een Italiaanse espressomachine of de volgende koffietrend duikt al weer op: filterkoffie. Ja inderdaad, zoals oma het vroeger deed, met vers gemalen koffiebonen, een koffiefilter en warm water. Bakkie doen?

Richt Kooistra

Alles op z'n tijd, dat is het motto van het nieuwe koffiezetten. Hoewel de Italianen ons net de snelle espresso hebben leren drinken, staat nu de grote mok filterkoffie voor de deur. En gelukkig is dat voor ons Nederlanders niet iets nieuws onder de zon. Voordat het elektrische koffiezetapparaat in de jaren zestig werd geïntroduceerd, werd de koffie al met een filter gezet.

Chemex

Nieuw is dat we de filterkoffie op een andere manier zetten dan vroeger. Zo zijn er tegenwoordig meer apparaten waarmee je je perfecte filterkoffie kunt zetten. Een daarvan - en helemaal populair in de koffiewereld - is de Chemex, een glazen brouwapparaat dat ontworpen is door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm (1896 - 1962). Deze zandloperachtige vorm met houten kraag en leren touwtje maakt sinds 1944 deel uit van de permanente collectie van Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

<img />

Tijd voor een koffie? Zo zet je het perfecte filterbakkie met de Chemex!

1. Kook eerst het water.

2. Neem een filter die speciaal ontworpen is voor de Chemex. Deze bestaat uit meerdere lagen. Hang de filter in de Chemex. Aan de kant van het schenktuitje doe je 3 lagen van de filter en aan de andere kant 1 laag van de filter.

3. Maak het filter dan vochtig.

4. Gooi er vers gemalen koffie in, ongeveer 7 gram op 100 ml water.

5. Gooi een kleine hoeveelheid water over de koffie, net genoeg om de gemalen koffie nat te maken. Wacht totdat er druppels door het filter komen, dan weet je dat de koffie genoeg tijd heeft gehad om te bloemen. Nu kun je langzaam de rest van het water er al cirkelend ingieten.

6. Verwijder de filter en serveer de koffie. Geniet!

P.S. Versgemalen koffiebonen zijn het lekkerst. Bovendien komt de smaak dan ook het best tot z'n recht. Koop ze bijvoorbeeld bij een gespecialiseerde koffiezaak, zoals Simon Levelt, of bij een koffiebarretje. Ook in de supermarkt zijn tegenwoordig steeds betere bonen te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld L'OR Espresso van DE.

Bron: www.dekoffiefilters.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden