null Beeld

Koning biedt excuses aan voor het gebrek aan empathie van koningin Wilhelmina

Voor het eerst in de geschiedenis gaf koning Willem-Alexander een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking op een lege Dam in Amsterdam. 

Online redactie Libelle

Het is een bijzonder herdenkingsjaar. Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland en daarom wilde de koning graag een prominentere rol in de herdenking spelen. Tijdens zijn speech benadrukt hij dat het verleden vooral niet vergeten mag worden.

Kritisch

Verder was hij erg kritisch over de rol van zijn eigen familie. Zo vertelde hij dat koningin Wilhelmina het grootste deel van de oorlog doorbracht in Londen. "Medemensen voelden zich in de steek gelaten. Onvoldoende gehoord. Ook vanuit Londen, door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat."

Niet vergeten

Ook wil hij benadrukken dat we het verleden absoluut niet mogen vergeten. "Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal' maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin."

Dapper

Op Twitter laten mensen weten dit erg opvallend, maar wel heel dapper van hem te vinden. Ze zijn erg onder de indruk van zijn moedige en historische toespraak. "Door gedurfd te refereren aan de afwezigheid van zijn grootmoeder, na het aanduiden van de afwezigheid van een deel van het volk, omstanders tijdens deportaties en contrasterend met hen die zich verzetten of als militair vochten, maakt de koning zich één van ons", klinkt het.

Aangrijpend verhaal

Verder haalde de koning een herinnering op van de in 2016 overleden Jules Schelvis. Jules was een Nederlandse deskundige op het gebied van de Holocaust. Hij overleefde zelf maar liefst 7 concentratiekampen. De koning vertelde hoe hij 6 jaar geleden in de Westerkerk in Amsterdam onder de indruk was geraakt van het aangrijpende verhaal van Jules over zijn deportatie naar Sobibor in 1943. Ondanks alles hield Jules vertrouwen in de mensheid. "En als hij het kon, kunnen wij het ook."

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Omdat we veel verhalen over én van vrouwen uit die tijd nog niet kennen, hebben we besloten om hen aan het woord te laten in deze unieke bevrijdingsspecial:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden