null Beeld

Koning breekt vakantie in Griekenland af na storm van kritiek

Koning Willem-Alexander gaat zijn vakantie in Griekenland afbreken en keert terug naar Nederland. Dat heeft de koning via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdagavond gemeld.

Daphne Dorgelo

"We zullen onze vakantie afbreken", zo staat er op de website van de Rijksoverheid te lezen. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij."

Vrijdagavond werd bekend dat de koning naar zijn luxevilla op het Griekse schiereiland Peloponnesos was vertrokken voor een vakantie. De RVD wilde geen uitspraken doen omdat het om een privéaangelegenheid gaat. Wel zei de dienst desgevraagd dat de koning zich aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houdt.

Verontwaardigde reacties

Ook politiek verbolgen

Regerings- en oppositiefracties reageerden vrijdag ook verbaasd en eisten uitleg van de premier. D66 noemde het ‘onverstandig en onbegrijpelijk', SP-leider Marijnissen ‘heeft er geen woorden voor’ en ook GroenLinks eiste opheldering van minister-president Rutte: "Als de koning nu op vakantie gaat, is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland".

Het toestel is intussen op de terugweg, zo is te zien op een vliegtuigtracker op internet.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden