null Beeld

Koning en koningin bieden excuses aan over vakantie Griekenland in videoboodschap

Het koningspaar heeft een videoboodschap naar buiten gebracht naar aanleiding van hun vakantie in Griekenland. In de video bieden ze hun excuses aan het volk aan. 

Tara Stokdijk

Afgelopen vrijdag bleek dat koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Griekenland waren vertrokken om daar vakantie te vieren. Dit schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat Nederlanders juist het advies kregen wegens corona zoveel mogelijk in het land te blijven. Na de stortvloed aan kritiek die ze kregen van het volk, besloten ze hun vakantie af te breken.

Videoboodschap

Daar blijft het niet bij. Het koningspaar biedt nu ook hun excuses aan het volk aan, in een video die ze onder andere delen op het Instagram-account van het koninklijk huis. "Met spijt in het hart, richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving", zo begint de koning zijn toespraak.

Vakantie afbreken was eigen keuze

De koning laat hierin ook weten dat het afbreken van de vakantie hun eigen keuze was: "Het eigen besluit om terug te keren is besloten vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan. Vanaf het begin van de coronacrisis hebben we ons best gedaan om binnen de grenzen van het coronabeleid ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt."

Met het volk verbonden

Daarnaast wil het koningspaar benadrukken dat ze nog altijd met het volk meeleven: "Het is voor iedereen een moeilijke tijd, een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. We hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen we ons verbonden. We blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar."

-De tekst gaat verder onder de video-

Amalia en Alexia

Dinsdagavond ontstond opnieuw ophef omdat naar buiten werd gebracht dat prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland waren achtergebleven nadat de koning en koningin hun vakantie afbraken. Inmiddels zijn de prinsessen weer thuis. Minister-president Mark Rutte reageerde op de kritiek.

Zo ziet het ‘vliegende paleis’ van koning Willem-Alexander er van binnen uit

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden