null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor Nederlands geweld in Indonesië

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de start van het staatsbezoek zijn excuses aangeboden voor het Nederlands geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog tussen 1945 en 1949.

Erandi GodinezEM-Press/Patrick van Emst

Hij deed dit tijdens een speech in het paleis van de Indonesische president Joko Widodo.

“Spijt en excuses”

“Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen,” zo zei de koning in zijn toespraak. “Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.”

Voor het eerst

Het is overigens voor het eerst dat op het allerhoogste niveau excuses is aangeboden. Zo bood koningin Beatrix bij haar staatsbezoek in 1995 geen excuses aan; er wordt gezegd dat het kabinet dat niet wilde. Pas tien jaar later, in 2005, erkende minister Bot van Buitenlandse zaken dat Nederland in de jaren aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.

Koninklijk gebaar

Oud-minister Bot liet vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal weten dat hij het gebaar van Willem-Alexander erg ‘mooi’ en ‘koninklijk’ vond. “Als je het gevoel hebt dat wat ik in 2005 heb gezegd niet voldoende is geweest en je wilt dat nog eens aanzetten, dan is dat natuurlijk goed.” Bot zegt dat hij wel benieuwd is naar de reactie van ‘onze Indonesische vrienden’.

Evenwichtige geschiedschrijving

Historicus Esther Captain denkt dat het vooral voor jongere generaties heel belangrijk is om excuses te horen. “Het kan helpen bij het op zoek gaan naar een evenwichtige geschiedschrijving. Het is juist de derde generatie die ervoor kan zorgen dat er openheid komt. Ik denk wel dat het voor sommige Indië-veteranen even slikken zal zijn.”

Bootongeluk

Het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima is overigens niet helemaal vlekkeloos verlopen. Tijdens de voorbereiding van een programmaonderdeel van het staatsbezoek botste 2 boten op elkaar. Bij het bootongeluk zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Het staatsbezoek wordt daarom versoberd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden