ANP Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
ANPBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Koning Willem-Alexander opnieuw onder vuur: “Hoe arrogant kun je zijn?”

Koning Willem-Alexander kreeg donderdag te horen dat hij moet stoppen met de jaarlijkse afsluiting van het Kroondomein Het Loo, als hij tenminste de torenhoge subsidie wil behouden voor het natuurgebied. Deze regel gaat pas vanaf volgend jaar in en dus besloot de koning om het domein dit jaar alsnog drie maanden af te sluiten. En dat komt hem nu op flink wat kritiek te staan.

Koningshuis

Waar gaat het ook alweer over?

Koning Willem-Alexander ontvangt jaarlijks maar liefst 4,7 miljoen euro subsidie om kroondomein het Loo in Apeldoorn te onderhouden. Eén van de voorwaarden van deze subsidie is echter wel dat je het gebied 358 dagen per jaar moet openstellen voor het publiek én dat je maximaal 1 hectare mag gebruiken voor privédoeleinden. De koning heeft zich hier nooit aan gehouden, want het domein gaat jaarlijks van 15 september tot 25 december op slot. Het vermoeden is dat de koning deze tijd gebruikt om te jagen in het gebied.

Subsidie kwijt

Gister werd echter besloten dat de koning vanaf volgend jaar wel aan alle voorwaarden van de subsidie moet voldoen. Mocht hij er toch voor kiezen om het kroondomein jaarlijks drie maanden te sluiten, dan ontvangt hij ook geen subsidie meer. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de koning dit jaar nog wel gebruik gaat maken van het feit dat hij het domein mag sluiten. Vanaf volgende week gaat het namelijk weer drie maanden op slot.

Reacties Twitter

Hoewel de koning feitelijk niks strafbaars doet, vinden veel mensen het niet netjes dat hij ervoor kiest om het er dit jaar nog één keertje van te nemen. Op Twitter uiten veel mensen hun ongenoegen voor zijn besluit.

Bron: NOS, Twitter

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden