null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Koningin Máxima is het spiegelbeeld van Willem-Alexander tijdens de Troonrede

Een kind dat schrikt van een voorval, speurt als eerste reactie de emotie op het gezicht van zijn moeder af. Schrikt ze? Oei, dit dus erg. Glimlacht ze? Ah kijk, niets aan de hand! Tijdens de sobere Troonrede die koning Willem-Alexander tijdens Prinsjesdag uitsprak, gaf Máxima ons duiding en troost bij de sombere woordenstroom.

Online redactie LibelleEM-Press/Patrick van Emst

Dat deed ze non-verbaal zoals alleen zij dat kan met een bloemlezing aan gezichtsexpressies. Zo ondersteunde ze de konings woorden “Corona raakt ons allemaal” met een medelevende blik (hierboven).

null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

De waarschuwing voor zware tijden met een historische krimp en een verdubbeling van de werkloosheid illustreerde Máxima met een ernstige oogopslag en van “investeren in baanbehoud in plaats van bezuinigen” krulden haar koninklijke mondhoeken subtiel bemoedigend op.

Zo toverde Máxima uit elke ruche van haar strokenjurk van Claes Iversen een gezichtsuitdrukking die de weinig vrolijke Troonrede wat meer kleur en duiding gaf. Fijn. Snappen we de wereld íetsje beter.

Tekst: Liesbeth Oeseburg. Beeld: Brunopress.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden