null Beeld

Koningin Máxima voert openhartige gesprekken met borstkankerpatiënten

Als Koningin Máxima besluit dat ze ergens haar aandacht en tijd aan geeft, doet ze dat voor 100 procent, bleek vandaag maar weer eens toen zij de borstkankermaand opende in Den Haag. Haar gesprekken met de aanwezige patiënten en vrijwilligers zijn persoonlijk, openhartig en warm. Libelle was er bij. 

Online redactie Libelle

De Borstkankervereniging haalde opgelucht adem dinsdag: koningin Máxima zou toch komen om de opening van de borstkankermaand in te luiden en het jubileumboek Alles over borstkanker in ontvangst te nemen, geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg. De koningin - geheel in toepasselijk roze - nam het dringende advies van premier Rutte serieus en stapte met een mondkapje uit de auto.

Aandacht

In een uur tijd luisterde de koningin naar een toespraak van de directeur van de borstkankervereniging (en ook Hare Majesteit stak haar hand op toen de zaal gevraagd werd wie er direct of indirect met borstkanker te maken had gehad), en ging daarna in gesprek met patienten en vrijwilligers.

Want koningin Máxima wilde vooràl de vrijwilligers en patiënten spreken tijdens de opening van de borstkankermaand, had ze van te voren laten weten. Het is typisch voor haar: overal waar zij komt heeft ze gesprekken met mensen op de werkvloer, patiënten, slachtoffers, vrijwilligers. Ze wil de echte verhalen horen. En borstkanker is niet één verhaal, bleek ook vandaag weer, maar een verhaal met vele gezichten. Daarbij schuwt Máxima gevoelige thema’s niet.

null Beeld

Angsten

Aan tafeltjes zitten de patiënten te wachten op haar komst en Maxima neemt de tijd om te luisteren en vragen te stellen. “Waar liep u precies tegenaan toen u weer aan het werk wilde?” “Spreken jullie ook met andere patiënten?” En als een jonge vrouw vertelt dat ze haar omgeving niet lastig had wil vallen met haar doodsangsten: “Dat is ook een groot thema”. Een andere patiënt beaamt dat ook zij te weinig met haar omgeving deelde omdat ze het zelf simpelweg te moeilijk vond. “Dat vergt natuurlijk kwetsbaarheid”, antwoordt Máxima meelevend.

Pijnlijk onderzoek

De Borstkankervereniging vraagt ook aandacht voor de noodzaak van zelfonderzoek én het niet uit de weg gaan van het pijnlijke bevolkingsonderzoek (de mammografie wordt ook wel ‘de borstpletter’ genoemd). Een vrouw kwam er via het bevolkingsonderzoek achter dat ze borstkanker had, maar had onderzoek bijna overgeslagen. “Ik begrijp het wel; het kost tijd, doet pijn, het is gedoe” beaamt Maxima. “Zijn er al minder pijnlijke alternatieven?”. Helaas nog niet.

Via de campagne Know your lemons laat de Borstkankerverenging op sociale media zien welke verschijningsvormen borstkanker kan hebben.

Vandaag zijn in ieder geval een aantal gezichten van borstkanker besproken en door Hare Majesteit gezien.

Benieuwd geworden naar het boek Alles over borstkanker? Je kunt 'm hier bestellen:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Tekst: Barbara Schneemann. Beeld: Brunopress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden