null Beeld

Koude avocadosoep met Hollandse garnalen & panzanella salade

Redactie Libelle.nl

Wat heb je nodig?

voor 6 personen

Koude avocadosoep met Hollandse garnalen

  • 1 el fijngesneden sjalot
  • sap van 2 limoenen
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 3 EAT ME avocado's, in blokjes gesneden
  • 3 el fijngesneden bladpeterselie
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 bakje zure room
  • 250 g Hollandse garnalen
  • 3 el geroosterd amandelschaafsel
  • 100 g gewassen pitloze witte druiven

---------------------------------------------------------------------------

Panzanella salade

  • 6 el olijfolie
  • 1 half (oud) brood
  • peper en zout
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 6 saffraanstengels
  • scheutje witte wijn
  • 500 g rijpe tomaten
  • 4 ansjovisfilets
  • 1/4 Spaanse peper
  • 2 el fijngesneden basilicum
  • 2 el fijgesneden bladpeterselie

Zo maak je het

Koude avocadosoep met Hollandse garnalen

Snijd de sjalot fijn en doe in de keukenmachine. Voeg het sap van 1 limoen toe en de cayennepeper en meng goed. Voeg er nu de avocado en bladpeterselie aan toe, maar bewaar wel een halve avocado. Snijd die helft in kleine blokjes en meng met het sap van een halve limoen en wat zout en peper. Zet weg tot gebruik.

Voeg nu beetje bij beetje de groentebouillon en de zure room bij het mengsel. Meng de Hollandse garnalen met de rest van het limoensap, versgemalen peper en een scheutje olijfolie.

Rooster ondertussen het amandelschaafsel goudbruin en snijd de witte druiven doormidden. Schenk de potjes vol met het mengsel en verdeel vervolgens de avocadoblokjes, witte druiven en Hollandse garnalen erover. Strooi als laatste de amandelen eroverheen.

Tip: Geen keukenmachine? Gebruik dan een staafmixer.

Panzanella salade

Snijd het brood in niet al te kleine blokjes en meng het met 1 el olijfolie en peper en zout. Bak de blokjes in ca. 7 minuten krokant op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200˚C. Was de paprika’s, droog ze en rooster ze tegelijk met het brood in de oven. Keer ze af en toe om en haal ze eruit als het velletje zwart begint te worden en het vruchtvlees zacht is.

Tip: Stop paprika’s in een afgesloten bakje om af te koelen. Hierdoor gaan de vellen er makkelijk af!

Tip: Week ondertussen de saffraan in een klein scheutje witte wijn. De smaak en kleur van de saffraan wordt meteen goed opgenomen. In plaats van witte wijn kun je ook een scheutje witte wijnazijn gebruiken.

Was en snijd de tomaten in stukken en doe in een kom.

Verwijder nu het velletje van de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Zeef het vocht van de paprika’s en voeg hier de saffraan met wijn aan toe en het Spaanse pepertje, twee fijngesneden ansjovisfilets en peper. Mix dit met een staafmixer goed fijn en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Snijd de andere twee ansjovisfilets in reepjes, plus de paprika’s en voeg dit toe aan de salade.

Snijd nu de gewassen bladpeterselie en basilicum fijn en voeg dit toe aan de salade. Bewaar een beetje voor de garnering. Voeg als laatste het brood toe en meng het grof en verdeel het over de potjes. Schenk nu de dressing over de salade en maak het af met de bladpeterselie en basilicum.

Bereidingstijd: ca 15 minuten. Kcal: 500 p.p.

Op zoek naar andere recepten uit Claartjes Keuken? www.libelle.nl/claartjes-keuken

In aflevering 7 van Claartjes Keuken kan je precies zien hoe Claartje dit gerecht klaar maakt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden