null Beeld

Krans van soezendeeg

Nagerecht voor 10-12 personen


Benodigdheden:

  • 3½ dl slagroom
  • 2 el koffielikeur
  • 1-2 el honing
  • 1-2 el poederkoffie
  • 75 g grof gehakte amandelen
  • 1-2 el poedersuiker

Voor het soezendeeg:

  • 120 g melk
  • 110 g boter
  • snufje zout
  • ca. 1 el suiker
  • 140 g bloem
  • ca. 5 eie­ren (250 g)
  • 3 el geschaafde amandelen


Bereidingswijze soezendeeg

  1. Verhit 120 g water met de melk, boter, zout en suiker in een steelpan op zacht vuur. Roer als het mengsel kookt, van het vuur af, de bloem er in een keer door.
  2. Laat het mengsel al roerende op het vuur 1 min. drogen. Schep in een kom en roer er een voor een 4 eieren door. Voeg dan in delen het 5e ei toe.
  3. Stop met roeren zodra het deeg samenhangend is. Teken een cirkel van 20 cm doorsnede op bak­papier. Schep met een el hoopjes deeg die elkaar nét niet raken op de cirkelrand. (Tijdens het bakken lopen ze naar elkaar toe).
  4. Bestrooi het deeg met geschaafde amandelen. Bak de krans 30-35 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C tot deze goudgeel en gerezen is.
  5. Laat op een rooster iets afkoelen. Snijd hem overlangs doormidden en laat verder afkoelen.

Bereidingswijze vulling

  1. Klop de slagroom stijf met likeur en honing. Los de koffie op in 2 el heet water.
  2. Laat afkoelen en spatel de koffie met de gehakte amandelen door het roommengsel.
  3. Schep dit in een dikke laag op het onderste deel van de soezenkrans.
  4. Leg de bovenkant erop en bestrooi dun met poedersuiker.

Bereidingstijd: circa 30 min. Oventijd: 30-35 min. Circa 320 kcal p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden