null Beeld

Krista’s (34) vriend zit vast in het buitenland: “Ik moest accepteren dat ik zonder hem moest bevallen”

Eind januari vloog Krista hoogzwanger vanuit Indonesië terug naar Nederland om hier te bevallen. Haar vriend zou haar een paar maanden later achterna komen, maar niet veel later gingen de grenzen dicht waardoor Krista alleen moest  bevallen. “Ik heb hem meteen gebeld toen ons zoontje op mijn buik lag.”

“Begin 2017 heb ik mijn baan en huis hier in Nederland opgezegd om te gaan backpacken in Azië. Dat heb ik 1,5 jaar gedaan voor ik de kans kreeg om in de Indonesische stad Manado te gaan studeren. Ik studeerde doordeweeks in de stad en zocht in het weekend de natuur op op het eiland Bunaken. Daar heb ik mijn vriend Anda ontmoet. De homestay van zijn ouders werd mijn vaste stek, een soort tweede huis waar ik elke week een paar dagen verbleef. We raakten bevriend. Ik was helemaal niet op zoek naar een relatie en was van plan na mijn studie weer verder te reizen. Van het een kwam het ander en in mei 2019 kregen we een relatie. Een relatie die te goed was om te laten gaan toen ik klaar was met mijn studie. Ik ben langer gebleven, heb mijn reisplannen afgezegd en kon nog voor een half jaar extra een visum krijgen. In dat halfjaar werd ik zwanger.

Van elkaar gescheiden

De eerste helft van mijn zwangerschap ben ik daar gebleven, maar ik wilde toch graag in Nederland bevallen. Eind januari ben ik naar Nederland gevlogen. Mijn vriend kon niet meteen mee, omdat hij met een toeristenvisum maar 90 dagen kan blijven, maar zou een paar weken voor de bevalling naar Nederland komen. Toen hadden we nog geen idee dat corona alles zou veranderen. Na een maand in Nederland barstte het los, gingen de grenzen dicht en waren we ineens van elkaar gescheiden.

Kind erkennen

We hadden toen nog de hoop dat de grenzen op tijd weer open zouden gaan of dat de situatie zou veranderen. Ook heb ik geprobeerd om via de ambassade toestemming te krijgen voor een uitzondering op het inreisverbod. De geboorte van een kind zou daar toch ook wel onder vallen? Helaas bleek dat niet mogelijk omdat wij niet getrouwd zijn en niet aan kunnen tonen dat wij een gezin zijn en hij de vader van mijn kind is. Het is een impasse: hij kan hier niet naar toe komen zolang hij ons kind niet erkend heeft, maar hij kan ook het kind niet erkennen zolang hij niet hier is. Tot nu toe zitten we daarin vast.

We hebben ons erbij moeten neerleggen dat we het niet meer zouden redden om samen te zijn voor de bevalling. Dat kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar je blijft hopen dat het toch nog lukt. Ik heb me er toen op moeten instellen dat ik het alleen moest gaan doen. Je kunt ook niet anders, je moet het gewoon accepteren. Je kunt niets doen.

Bevalling opnemen

Normaal gesproken zou alleen hij bij de bevalling aanwezig zijn. Dat ging niet, dus ik heb mijn moeder gevraagd om bij de bevalling te zijn. In de laatste maanden van de zwangerschap heb ik dagelijks met mijn vriend gevideobeld. Ik heb toen met hem besproken: wat wil jij? Wat wil jij zien van de bevalling? Wil je dat ik het opneem of heb je daar geen behoefte aan? Of zullen we videobellen? Hij was gelukkig best wel flexibel. Hij hoefde niet alle details te zien en wilde vooral dat ik me kon focussen op de bevalling.

Tijdens de bevalling hebben we uiteindelijk aan het begin nog een paar keer contact gehad, maar toen het in volle gang was, kon ik dat ook niet meer opbrengen. Ik heb hem meteen gebeld toen ons zoontje Kai op mijn buik lag. Dat was heel mooi, maar heel gek dat je dat via videobellen moet doen. Hij was natuurlijk hartstikke blij en had de hele nacht op mijn telefoontje gewacht.

Geen vooruitzicht

Er is nog steeds geen vooruitzicht wanneer Anda naar Nederland kan komen. We zijn nog geen stap verder dan een paar maanden geleden. Inmiddels is het reisverbod voor dertien landen buiten de EU opgeheven, maar Indonesië zit daar nog niet bij. Ze hebben de situatie daar ook nog niet echt onder controle, dus ik denk ook niet dat dat op korte termijn verandert.

Ik woon nu weer tijdelijk met Kai bij mijn ouders. Dat gaat hartstikke goed en het is aan de andere kant ook heel bijzonder en leuk dat mijn ouders de zwangerschap, bevalling en nu de eerste weken met de kleine van zo dichtbij meemaken. Maar nu Kai er is vind ik het steeds moeilijker om te beseffen wat mijn vriend nu allemaal mist. Ik geniet heel erg van de eerste weken samen met de baby, maar ik besef ook dat deze tijd niet meer terugkomt. We kunnen het niet meer overdoen.

De situatie begint een beetje uitzichtloos te worden, daar kunnen alleen politieke keuzes verandering in brengen. Het plan is nog steeds dat mijn vriend naar Nederland komt, maar stel dat dat nog heel lang gaat duren en ik eerder daar heen kan, dan gooi ik dat plan misschien wel om. Het allerbelangrijkste is dat we zo snel mogelijk bij elkaar kunnen zijn. Waar dat dan ook is.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébeeld.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden