null Beeld

Kritiek op boek over Ruinerwold-gezin: “Wij zijn hard geraakt”

In televisieprogramma Op1 waren de auteurs van het boek Spookhoeve Ruinerwold te gast. Maar wat zij niet wisten, is dat de kinderen van het Ruinerwold-gezin de redactie van het programma een reactie hebben gestuurd over de inhoud van het boek.

Online redactie Libelle

De kinderen laten weten dat ze 'hard geraakt zijn' door alles wat er in het boek staat.

Journalisten Marcel Vink en Silvan Schoonhoven werken beide voor De Telegraaf. In Spookhoeve Ruinerwold schrijven ze uitgebreid over Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat jarenlang afgesloten van de buitenwereld in een boerderij leefde. De informatie in het boek baseerden ze onder meer op de chatgeschiedenis van de vader, agenda's, notities en boeken. "Op legale wijze verkregen", benadrukken de heren. Ook uit het politiedossier, dat in handen was van De Telegraaf, haalden ze informatie.

In de geest van Gerrit Jan van D.

Aan tafel vertelden de heren dat ze hebben geprobeerd om zoveel mogelijk in de geest van Gerrit Jan van D. te kruipen. "Dat kon heel goed met alle gegevens die we hadden", zei Schoonhoven. "Maar we hebben heel diep in alles moeten graven." Presentatrice Welmoed Sijtsma vraagt de mannen dan of zo'n boek niet schadelijk is voor de kinderen van het gezin. "We zijn terughoudend geweest en uit het boek blijkt niet welk kind in welke situatie verzeild is geraakt. Het is een boek over de vader, niet over de kinderen. We zijn scherp geweest in wat we wel en niet melden", reageren ze.

'Duister gezin'

Dan vertelt Welmoed dat de redactie van Op1 een reactie van de kinderen op het boek heeft ontvangen. Ze leest hun commentaar in de studio voor: "Wij zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie is omgegaan en in een boek terecht is gekomen. Het schaadt ons extra in deze moeilijke situatie, terwijl veel van wat we lezen niets met de waarheid te maken heeft. Het kwetst ons dat er in de titel wordt gesproken van een 'duister gezin', waardoor het lijkt of wij iets verkeerds gedaan hebben. Anders dan de schrijvers beweren, is niemand van ons benaderd voor een reactie op dit boek", aldus de kinderen.

Vrijdag ligt het boek van de journalisten in de winkels, maar daar is het Openbaar Ministerie niet zo blij mee. Momenteel loopt het onderzoek rondom Gerrit Jan van D. namelijk nog. Hij verschijnt dinsdag voor de rechter. "Het OM heeft vooraf geen kans gehad om het boek in te zien of te reageren op de inhoud. Daardoor hebben we de schrijvers niet kunnen waarschuwen voor de kwalijke gevolgen die dit heeft voor de betrokkenen en het lopende onderzoek", aldus het Openbaar Ministerie.

Op Twitter laten kijkers weten dat ze niet snappen dat dit boek uitgegeven mag worden. "Geld verdienen over de ruggen van deze jonge slachtoffers, nog geen 3 maanden na dit Ruinerwold-drama. Ik vind het erg laag", schrijft iemand.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Op1. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden