Mark Rutte Beeld ANP /  ANP
Mark RutteBeeld ANP / ANP

Voorbeeldfunctie

Kritiek op Rutte: “Hij stond vandaag snipverkouden zijn praatje te doen”

Iedere week geeft premier Mark Rutte een persconferentie over de ministerraad van die week. Zo ook vandaag, maar de vraag is of het wel zo handig was van Rutte om het moment live te doen: hij bleek namelijk snipverkouden en dat werd door de aanwezigen en de kijkers niet gewaardeerd.

Amanda WinkelmanANP / ANP

De premier gaf aan meerdere keren een zelftest te hebben gedaan die allemaal aangaven dat hij negatief was, maar daar nemen critici geen genoegen mee.

Huidige regels

Technisch gezien heeft Rutte de huidige coronaregels niet gebroken. Op dit moment hoef je namelijk niet meer in thuis te blijven bij klachten, zo lang je een negatieve zelf- of GGD-test hebt. Desondanks vinden veel kijkers en aanwezigen het gek dat de premier in zijn voorbeeldfunctie niet tóch het zekere voor het onzekere neemt en thuis blijft tot zijn klachten over zijn, zeker omdat volgens sommige instanties de zelftests niet altijd even betrouwbaar blijken bij de omikron-variant.

Ontwijkende antwoorden

De onrust over zijn aanwezigheid wordt nog eens vergroot als de premier stiekem lijkt te doen over de zelftests die hij zegt uitgevoerd te hebben. Als een aanwezige verslaggever vraagt of hij voor de zekerheid de zelftest ook in de keel heeft uitgevoerd, zoals door verschillende experts aangeraden wordt sinds de komst van de omikron-variant, antwoordt hij ontwijkend. “Ik ga verder niet uitleggen hoe ik precies die test gedaan heb, dan wordt het een onsmakelijk verhaal", zegt hij. Ook als de verslaggever aandringt op het antwoorden van de vraag, zegt hij: “Nogmaals, laten we teruggaan naar de zaken, ik ga hier niet uitvoerig op in. Ik houd me uiteraard aan alle voorschriften.”

Onbegrip

Het fragment wordt op Twitter gedeeld en dat maakt de tongen los over de minister-president:

Bron: Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden