Kruidenboter vs aioli: welke van deze twee smeersels bevat veel meer calorieën?
Het maakt niet uit of je bezig bent met een borrelplankje maken of een tapasavond organiseren: grote kans dat een bakje kruidenboter of aioli niet ontbreekt bij de festiviteiten. Maar welke van deze twee smeersels kun je het beste op een broodje eten als je een beetje op de lijn probeert te letten?
Kruidenboter is inmiddels zo'n klassieker dat het niet meer op tafel ontbreekt. Maar aioli, de knoflookmayonaise, is ook altijd een succesnummer. Hoog tijd om eens uit te zoeken waar de meeste calorieën in zitten.
Calorieën in kruidenboter
Laten we beginnen met de oude vertrouwde kruidenboter. Heerlijk om zelf te maken (of om zelf te kopen) en top in combinatie met wat stokbrood. Hoe gezond of ongezond is dit? Dit zijn de voedingswaarden van een gemiddeld kant-en-klaar pakje kruidenboter (per 100 gram):
Energie kJ 2467 / kcal 600
Vetten 65.7 g
Waarvan verzadigde vetzuren 46.4 g
Koolhydraten 1.0 g
Waarvan suikers 1.0 g
Vezels 0.3 g
Eiwitten 1.0 g
Zout 0.80 g
Lees ook: Zoveel calorieën eet je gemiddeld tijdens een barbecue
Calorieën in aioli
En dan nu aioli. Ook deze knoflookmayonaise kun je makkelijk zelf maken. Maar wie daar geen tijd voor heeft, koopt het kant-en-klaar bij de supermarkt. Dit zijn de voedingswaarden per 100 gram:
Energie kJ 2872 / kcal 698
Vetten 75.6 g
Waarvan verzadigde vetzuren 5.5 g
Koolhydraten 2.7 g
Waarvan suikers 0.8 g
Vezels 0.4 g
Eiwitten 1.5 g
Zout 0.67 g
Leg je deze twee lijstjes naast elkaar, dan kun je de conclusie trekken dat aioli hoger in calorieën is. Hoewel het meer vetten bevat, is de hoeveelheid verzadigde vetzuren wel een stuk lager, namelijk 5,5 gram versus 46,4 gram. Het is dus maar net wat je zelf belangrijker en bovendien lekkerder vindt.
Heb je nog wat bosui over? Sprokkel er dan de volgende ingrediënten nog bij om die heerlijk smeuïge en smaakvolle kruidenboter te maken.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Beeld: iStock