Kun je een griepprik én het boostervaccin tegelijk krijgen? Beeld Getty Images
Kun je een griepprik én het boostervaccin tegelijk krijgen?Beeld Getty Images

Libelle legt uit

Kun je het boostervaccin én de griepprik vlak na elkaar krijgen?

De berichten over het boostervaccin of een derde vaccinatie tegen het coronavirus vliegen ons om de oren. Maar dat is niet de enige prik die uitgedeeld wordt dit najaar: ook de griepprik wordt weer gezet en zelfs voor meer mensen dan andere jaren. Maar hoe zit het eigenlijk als je die twee prikken kort na elkaar wil halen?

Mirna WiggersGetty Images

Om het uit te zoeken belde Omroep MAX met dokter Ted van Essen. “Om maar direct met de deur in huis te vallen: we kunnen meerdere vaccins tegelijk krijgen. Ons immuunsysteem kan al die vaccins gewoon aan. In de cellen van ons immuunsysteem zitten receptoren. Receptoren zijn een soort transmitters die informatie door kunnen geven en dat kunnen ze in grote hoeveelheden. Dus als een vaccin ons lichaam binnenkomt, gaan deze receptoren ermee aan de slag.”

Minder lang bijwerkingen

Maar kun je bij wijze van de ene dag het boostervaccin halen, en de dag erna de griepprik? Als het aan dokter Ted ligt kan dat in de meeste gevallen wel, zegt hij tegen Omroep MAX: “Vaccins kunnen meestal prima tegelijkertijd gegeven worden, zoals in 2020 is gebeurd met de griepprik en de pneumokokkenprik. Het voordeel is dan ook dat de bijwerkingen tegelijkertijd optreden en dus in totaal minder lang duren.”

Toch wachten

Toch wordt het op de site van het RIVM geadviseerd om minimaal twee weken tussen de beide prikken te laten zitten als je je coronavaccinatie eerst hebt gekregen. Als je eerst de griepprik hebt gehad, kun je het beste minimaal één week wachten voor je boostervaccin. Overigens maakt het niet uit of je nu voor je eerste, tweede, derde óf boostervaccinatie gaat, het advies blijft hetzelfde.

Heftige reactie

Dit wordt aangeraden om te voorkomen dat de bijwerkingen juist ná elkaar komen, mocht je op één van beide prikken erg heftig reageren. Misschien is het dus toch beter om het advies van het RIVM op te volgen.

Bron: Omroep MAX, RIVM.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden