Getty Beeld Getty
GettyBeeld Getty

Veiligheid

Kun je met je auto doorrijden als de straat blank staat?

Niets zo wisselvallig als het weer in Nederland en daardoor kan het dus zomaar gebeuren dat het een keer zó hard heeft geregend, dat de straat of weg helemaal blank staat. Wat moet je in zo’n geval doen? Doorrijden, stoppen of omkeren?

RedactieGetty

Handige richtlijn

Volgens de ANWB is het belangrijk dat je van tevoren inschat hoe hoog het water staat. Als de zogeheten ‘boeggolf’ hoger komt dan de bumper van je auto, dan raden zij af om door te rijden. “Als deze golfslag hoger komt, loop je het risico dat het water bij de luchtinlaat komt en de motor water gaat aanzuigen.” Auto’s hebben wel een filter om door neerslag te kunnen rijden, maar dit filter is niet bestand tegen een te diepe laag water. Als de motor water gaat aanzuigen, dan kunnen de kosten flink oplopen. Er wordt dan water in de motor gezogen in plaats van lucht. Als dit bij een draaiende motor gebeurt, dan kun je er vanuit gaan dat de motor moet worden vervangen. En dat kan duizenden euro’s kosten.

Gevaarlijke situatie

Daarnaast kan het ook nog gevaarlijk zijn. De deuren van je auto houden hoog water namelijk ook niet tegen. Als je auto volloopt, dan worden niet alleen je schoenen nat, maar ook de elektronica in je auto. Hier moet je dus heel erg voor oppassen. “Rijd je toch te diep het water in, schakel dan direct de motor uit. Wanneer je er op tijd bij bent, hoef je alleen te wachten tot alles weer droog is.”

Wat als je auto al onder staat?

Wat nu als je auto stil stond op het moment dat het ging regenen en je dus al te laat bent? Volgens de ANWB is het dan belangrijk dat je de motor pas start als ál het water is weggelopen. Mocht je nu de hoogte van het water verkeerd hebben ingeschat en al door het te hoge water rijden, dan bestaat er de kans op aquaplaning. Er ontstaat dan een laag water tussen je banden en het asfalt, waardoor je auto geen grip meer heeft op de weg. Het is belangrijk dat je dan niet in paniek raakt, maar het gas loslaat en je stuur stevig vasthoudt zonder te veel bij te sturen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden