null Beeld

Kun je moedervlekken testen met een app?

Voor een vreemde moedervlek of plekje op de huid hoef je vanaf nu niet meer direct naar de huisarts. De app 'SkinVision' analyseert je moedervlekken digitaal. Wat vindt onze dokter Rutger van deze medische app?

Vera Klandermans

Rutger Verhoeff is huisarts en vertelt wekelijks op Libelle Daily gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen in zijn praktijk. Hij vindt dat een app niet de klinische blik van een arts kan vervangen. "Bij een moedervlek zijn er namelijk meerdere dingen belangrijk. Is iemand al bekend met huidkanker? Zijn er meerdere 'aparte' moedervlekken? Hoe voelt de moedervlek? Jeukt het? Is het pijnlijk?"

Positieve invloed

Volgens Rutger zijn camera's van mobiele telefoons nog niet zo geavanceerd dat ze een moedervlek en eventuele veranderingen goed kunnen vastleggen. Patiënten die twijfelen over een moedervlek kunnen beter naar de huisarts gaan, die op zijn of haar beurt bij twijfel de patiënt naar de dermatoloog kan sturen. "Maar als de app ervoor zorgt dat mensen hun moedervlekken beter in de gaten houden en hen wijst op de gevaren van zonnebanken, dan heeft het zeker een positieve invloed," aldus Rutger.

Lees ook: Ineke dacht dat ze een koortslip had, maar het bleek huidkanker te zijn.

'Oog van de dermatoloog'

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is juist wel positief over SkinVision. Het ziekenhuis laat weten dat de resultaten van de app 'het gemiddelde oog van een dermatoloog benaderen.' Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de app huidkanker in 80% van de gevallen met zekerheid herkent en in 95% van de gevallen met 'grote waarschijnlijkheid'.

Zelf proberen?

Wil je de app zelf uitproberen en beoordelen? Download de app in de iTunes Store. Maak een foto van een moedervlek of een ander plekje op de huid. Vervolgens analyseert het programma de foto en geeft een oranje of rode waarschuweling als er sprake lijkt van huidkanker. De foto kan direct met een arts worden gedeeld.

Lees ook: Waarom ons voedsel straks weer kankerverwekkende stoffen bevat.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden